DIY

Visa information om DIY...

Essenser är aromer/smakkoncentrat som används för att smaksätta e-juice. Oftast krävs det flera olika aromer för att få till en bra smak. Det är enkelt att blanda sina egna e-juicer men det kan krävas lite tid och tålamod för att få dem lika bra som färdiga e-juicer. Som tur är finns det nästan oändligt med olika recept på nätet. Aromer är lösta i propylenglykol och har stor variation i koncentration, där det kan behövas allt från mindre än 1% till 30% eller mer av den totala mängden e-juice, beroende på recept, smak och personligt tycke.

One Shots är avsedda för att blandas till e-juice från endast en smak och är vanligtvis en komposition av olika aromer.

Basvätska är huvudkomponenterna i e-juice. Vegetabilisk Glycerol (VG) är ofta den komponent som det är mest av i e-juice. VG är trögflytande och ger mycket ånga och är mild att inandas. Propylenglykol (PG) är tunnare och är rivigare för halsen. Till e-cigaretter som körs på hög effekt är det vanligt att använda en e-juice med hög VG-halt för att det inte ska bli för rivigt. Till e-cigaretter som körs på lägre effekt är det vanligt att använda e-juice med mer PG. VG-halten i de flesta e-juicer på marknaden ligger på mellan 50% och 80%. Det är ovanligt med e-juicer med mer än 80% VG då essenserna i e-juicen är lösta i PG.

Longfills är smakkoncentrat som kommer i flaskor som endast är lite fyllda med plats över för att fylla på med nikotinshots och/eller basvätska.

Nikotinshots är basvätska med nikotin som kommer i 10ml flaskor med upp till 20mg/ml nikotin. Blandar du t.ex totalt 60ml e-juice varav 10ml är från en 18mg nikotinshot så blir nikotinhalten i din e-juice på 3mg/ml. Såhär räknar du: Totalt nikotin i en 10ml nikotinshot 18mg/ml är 180mg (10*18=180). Om dessa 180mg är fördelade i dina 60ml ger det då 3mg/ml (180mg/60ml=3mg/ml).

Dosering görs enklast och exaktast genom att väga flaskan medans du häller i komponenterna en och en. PG och essenser väger nästan exakt 1g/ml. VG väger nästan exakt 1,2g/ml. Det går även att använda en spruta med måttstreck för att dosera.

Visar 1–50 av 648 resultat

Visar 1–50 av 648 resultat

Vad är DIY?

DIY betyder Do It Yourself och inom e-cigaretter syftar det oftast på att göra sin egen e-juice.

Att göra sin egen e-juice är både roligt och ekonomiskt då man sparar in en hel del pengar jämfört med att köpa färdigblandad e-juice.

Det kan kännas som en djungel i början när man tittar på att göra sin alldeles egna e-juice, men det finns väldigt bra instruktionsvideos på Youtube och många texter/bloggar om just DIY där dom går igenom allt från grunden.

Vad behöver man för att göra sin egen e-juice?

I starten så behöver du en hel  del saker för att komma igång. Vissa av dessa saker är engångskostnader medans andra behöver du fylla på med jämna mellanrum.

Hos oss på PremiumVape hittar du allt du behöver för att komma igång så du slipper handla från flera olika shoppar.

Detta behöver du för att komma igång:

 • Mätinstrument (våg eller sprutor)
 • Flaskor
 • Basvätska (VG/PG)
 • Essenser
 • Nikotin (valbart)

Man kan själv välja om man vill mäta upp ingredienserna med spruta eller våg. De flesta recept du hittar har både gram och centiliter listat.

Men av egen erfarenhet så är det enklare med våg och man slipper även då eventuellt spill och kladd.

Hur gör man sin egen e-juice?

När du införskaffat alla produkter du behöver så är det dags att sätta igång. Du kanske redan har hittat ett recept online som du gärna vill prova eller så kanske du vill experimentera själv.

Enklast är att gå efter ett färdigt recept då du har alla ingredienser och mått spaltade, man ser även på hur många recensioner receptet fått så då kan man känna sig säker på att det kommer bli ett bra slutresultat.

Därefter mäter du bara upp alla ingredienser och häller i flaskan, skaka sedan om väl och den är sedan klar att användas.

Tänk på att vissa e-juicer behöver steepas (mogna) en tid efter du blandat för att smakerna ska sätta sig ordentligt. Ju längre tid du låter den stå desto mer smak kommer det bli.

Om du vill experimentera själv så tänk på att olika märken av essenser har olika koncentrationsgrad. Om du använder 5% av ett märke så kanske du behöver det dubbla av ett annat för att uppnå samma smak.

Enklast här om du experimenterar själv är att prova sig fram, ta lite mindre att börja med och du kan sedan fylla på med mer om du känner att smaken blir för svag.

Fördelar med att mixa sin egen e-juice

 • Kostnad: En ganska stor orsak till att man väljer att blanda sin egen e-juice, speciellt om man är en storanvändare. Kan vara så lite som en tiondel  av priset jämfört med färdig e-juice.
 • Kontroll: Kontrollera vad du konsumerar, du har full kontroll över vilka ingredienser som används och kan reglera efter behag.
 • Den osäkra framtiden: Lyckligtvis så kommer ingredienserna till DIY-juice fortfarande att finnas tillgängliga, oavsett vilka regleringar, lagar och skatter som kan komma framöver. Så du kommer fortfarande att kunna vejpa, oavsett vad.

Behöver jag steepa min e-juice efter blandning?

Detta beror på vilka essenser du använt, hur många procent och hur många olika essenser som du mixat ihop. Vissa essenser och blandningar kan kräva att du steepar juicen i några dagar innan den kan användas så att smakerna sätter sig, medans andra ger en bra smak direkt. Vanligtvis tar krämiga dessertbaserade blandningar längre tid att steepa än fruktiga smaker men detta varierar med varje mix.

Men generellt så mår alla e-juicer bra av att steepas under en viss tid och kommer ge mer smak än om du använder den direkt.

Hur ska jag förvara min e-juice?

Förvara din e-juice i en barnsäker förseglad flaska eller behållare och förvara utom räckhåll för barn och husdjur. Förvara helst e-juicen på en sval mörk plats och inte i direkt solljus som kan bryta ner din blandning. Det är normalt att din e-juice ändrar färg med tiden.

Hur länge håller min DIY E-Liquid?

Detta beror på ett antal faktorer som var du förvarar den och dess exponering för syre. Om e-juicen har varit i solljus eller värme börjar den att brytas ner och detta påverkar smak och nikotinstyrka. Om den förvaras korrekt kan e-juicen hålla i två år kanske till och med mer om den är nikotinfri.

Du kan se om din e-juice har gått ut genom att kontrollera om den har separerat. Med tiden kommer de tätare elementen i e-juicen att sjunka och de lättare elementen kommer till toppen, om de inte blandas ihop igen efter en skakning kan det vara dags att kassera blandningen.

Lukt och smak kommer också att förändras med tiden, så om den luktar eller smakar illa så är det bara att kassera.

Viktiga saker att notera när du blandar din egen e-juice

 • Se till att du blandar i en ren och steril miljö
 • Använd rena flaskor och instrument
 • Använd latexhandskar
 • Tvätta händerna före och efter blandning
 • Bär lämpliga kläder som du inte skulle ha något emot att få lite vätska på
 • För extra säkerhet använd en ögonmask och ansiktsmask

Flera olika storlekar på flaskor

Vi köper koncentrat i bulk från tillverkaren och tappar sedan om till mindre flaskor. Detta gör att vi kan ha flera olika storlekar som 20ml, 50ml, 100ml och 250ml. Vid köp av större flaska än 20ml så blir även mililiterpriset något billigare, perfekt om man ska blanda en stor batch av sin favorit e-juice.

Populära tillverkare av koncentrat

Vi har ett stort utbud av koncentrat, både när det kommer till dom olika tillverkarna men även antalet smaker från varje tillverkare.

Vi tar ständigt in nya smaker men känner du att det är någon som saknas så tveka inte att höra av dig till oss så ser vi om det är möjligt att ta in just den smaken du vill ha.

Listar här de olika tillverkarna av koncentrat:

 • The Flavour Apprentice (TFA)
 • Capella (CAP)
 • Flavor West (FW)
 • Mount Baker Vapor (MBV)

Använd gärna vårt filter för att enkelt hitta just den smakprofil du är ute efter.

Vad är One Shots?

One shots är en flaska med essens, oftast 30ml, som du bara behöver blanda ut med basvätska för att kunna använda.

Dessa One Shots är oftast essensen från en populär e-juice. Så det är flera sammansatta smaker som du helt enkelt själv blandar ut till önskad mix.

Varför köper man One Shots istället för den färdiga e-juicen?

Orsakerna till detta är många, fördelen med One Shots är bland annat:

 • Det blir billigare per centiliter än att köpa den färdiga e-juicen
 • Du kan själv bestämma vilken VG/PG halt din e-juice ska ha
 • Du bestämmer själv nikotinhalt, speciellt bra om man kör på en högre nikotinhalt.

Vi har flera olika märken på One Shots såsom:

 • Nasty Juice
 • Dinner lady
 • Fcukin Flava
 • Nitro
 • Vampire Vape
 • PUD
 • Berserker
 • Chefs Flavours
 • T-juice

Så du kommer garanterat att hitta en smak som passar just dig alldeles perfekt.

Flaskor för DIY e-juice

Ett måste att ha när du ska blanda dina egna e-juicer är flaskor. Flaskor kan fås i olika former och storlekar. Om du gör en testbatch så rekommenderar vi att du använder en 10ml eller 20ml flaska. Om du ska göra en större sats så använd istället 100ml eller 200ml flaskor.

I storlekarna 10/20/50/100ml så har vi fempack av mjuka PE flaskor, korkarna i fempacken kommer i olika färger så du enkelt kan hålla reda på dina e-juicer.

Vi har även två olika sorters flaskor med större hals som gör det enklare att tillsätta alla ingredienser.

 • Chubby gorilla – finns i storlekarna 30/60/120ml. Är den mest vanliga flaskan till e-juice, kommer med en plastpip som du förseglar den med efter påfyllning och en robust kork som skruvas på.
 • PET flaska med twist off top – detta är vår personliga favorit av flaska. Den har en stor hals för enkel påfyllning och istället för att trycka på en plastpip så skruvar man på en twist off kork på den gängade flaskhalsen. Detta gör det mycket säkrare då korken inte kan ramla av och du spiller ut all värdefull e-juice.

 

Underkategorier