Visar 1–50 av 79 resultat

Visar 1–50 av 79 resultat

Coils / Förbrännare / Coil Heads

Du känner ganska snabbt när det är dags att byta ut din förbrännare i din förångare. Plötsligt smakar din vape inte gott alls, snarare bränt och rökigt. En smak som liknar den när du råkar dra ett bloss på en vanlig cigarett och blosset bränner hela vägen ned till filtret. Det smakar illa kort sagt – och då vet du att det är hög tid att byta ut din coil.

En coil är en förbrännare som sätts i mitten av förångaren i din e-cigg och det är denna som skapar ångan en e-cigg ger. Coilen består nämligen av ett hölje med bomull som suger upp e-juice och innanför detta hölje sitter en eller flera spolar. Dessa värms upp och förvandlar vätskan till ånga när coilen får ström från batteriet.

Det här är en coil förbrännare

Översätter du ordet coil från engelskan betyder det spole, men inom vaping syftar man ofta till hela förbrännaren med både hölje, bomull och spole när man pratar om coils. Dessa delar i elciggen kallas ibland även för Core eller Coil Head, just när man pratar om denna som en hel enhet. Vanligaste benämningen är dock coils rätt och slätt, så varför krångla till det?

Olika sorters coils

Precis som med andra delar av mekaniken som tillsammans bildar en elcigarett, så finns det olika sorters coils och förbrännare på marknaden. Vanligaste varianten är den färdigmonterade förbrännaren som du bara skruvar på plats i förångaren, men det finns även varianter du kan få bygga ihop själv av separata delar. RBA coils, exempelvis, är just en sådan modell du själv sätter ihop med spolar och bomull så det blir en förbrännare. Spolarna köper man antingen färdigsnurrade eller så snurrar man dem själv av speciell tråd. Spolen monteras sedan fast och en remsa av bomull träs genom spolen och ut genom hål i höljet till förångartanken. Bomullen absorberar efterhand vätska från tanken, vilket kallas att coilen “wickar”, på samma sätt som en färdigbyggd förbrännare gör. Dessa typer av coils är de vanliga:

 • Coil heads – färdiga coils med bomull och spole som är tillverkade för en viss modell av tank, så ska du köpa coil heads behöver du noga kontrollera att du köper den sort som är tillverkad för just din vape. BVC (Bottom Vertical Coil) är coils som har mer yta mot coilens bomull, vilket gör att dessa genererar mer ånga och ger en starkare smakupplevelse.
 • RBA coils är spolar som du trär igenom med bomull eller annat wicka-material och som används i t.ex RDA’s eller RTA’s. Det finns ett stort antal RBA-coils i olika utföranden, alla med sina olika fördelar.

RBA coil – bygg din egen coil

Något som med åren kommit att bli allt mer populärt är att bygga sina coils, men för att göra det rekommenderar vi att du endast gör detta om du har full koll på ohms lag och batterisäkerhet – att bygga egna coils är nämligen inte helt enkelt och definitivt inget vi rekommenderar till nybörjare. Däremot kan det vara intressant för alla att få en överblick över vad man behöver för verktyg och vad man ska tänka på om man väl bestämmer sig för att testa att ge sig på RBA coils.

Först och främst behöver du känna till en hel del saker om vad en coil innehåller. En coil består till grunden av en spole gjord av motståndstråd, samt bomull. Men hur exakt coilen konstrueras är lite olika, speciellt när du bygger en själv. Till exempel finns det mängder av olika varianter på motståndstråd att snurra sin coil med, de vanligaste är:

 • Kanthal (KA)
 • Nichrome (N80)
 • Stainless Steel (SS)
 • Nickel (Ni)
 • Titanium (Ti)

När du ska välja motståndstråd att bygga din coil med är det just trådens motstånd (ohm) som avgör hur snabbt coilen kommer att producera vejpånga. Ramp-up time är en benämning för hur snabbt coilen värms upp och omvandlar vapevätskan till ånga. Ju snabbare ramp-up time du vill ha, desto mer motstånd i tråden behöver du. Vilket motstånd en tråd har anges i ohm som en siffra och ju högre siffran är desto tunnare blir tråden. I guiden nedan beskriver vi hur du snurrar din tråd till spolar för att tillverka en egen RBA coil.

För att bygga en RBA coil behöver du:

 • Motståndstråd –Kanthal, Stainless steel, Nickel, Nichrome eller Titanium.
 • En RDA – att fästa din coil i tillsammans med bomull.
 • Avbitartång – förslagsvis en som brukar användas vid smyckestillverkning för att komma åt att klippa av motståndstråden nära inpå i snäva områden.
 • Pincett – så att du kan nypa åt dina coils.
 • En liten metallstav – till exempel en liten mejsel eller liknande.
 • Organisk bomull (ej blekt) – eller något annat wickning-material som du föredrar.
 • Sax – så att du kan klippa till och trimma din bomull.
 • Ohm-mätare –för att läsa av vilket motstånd du får i din coil.
 • En mod (vape-enhet) – som du sedan fäster din RDA och modifierade coil i när allt är klart.

Såhär bygger du:

Steg 1: Börja med att klippa till två bitar motståndstråd med hjälp av din avbitartång, och se till att du har tillräckligt långa bitar för att arbeta med utan att slösa på tråd. Cirka 10 centimeter lång tråd bör vara tillräckligt. Trådbitarna virar du sedan en och en runt din mejsel eller metallstång. Det räcker med cirka 8 varv för att tillverka dina spolar och undvik glipor och överlappning när du snurrar. Vad som är viktigt här är att se till att du har kvar några centimeter tråd i vardera ände på spolarna du just tillverkat och se till att lämna den ena änden längre än den andra.

Steg 2: Separera juicetanken/höljet och basen av din RDA och koppla in basen i ohm-mätaren. Basen består vanligast av två ”stolpar” (kan vara tre stycken ibland, beroende på coil) med hål i som håller fast spolen med hjälp av skruvar. När du ska fästa dina spolar kan du behöva lätta lite på skruvarna för att lättare trä igenom spolarnas ändar. Vardera spole ska sitta på motsatta sidor om stolparna och alla trådändar ska träs igenom varsitt hål i stolparna. Du trär i en spole i taget och när båda spolarna är på plats är det bara att dra åt skruvarna så spolarna sätts fast ordentligt. Använd din avbitartång för att klippa av spolarnas ändar så nära hålen som möjligt.

Steg 3: Hetta upp spolen så att de glödgas och på så vis blir lättare att arbeta med. Vilket motstånd visar mätaren? Med din keramiska pincett kan du nypa till spolarna så att du får det motstånd du vill ha. Använd även pincetten för att se till att varje spole är centrerad över vardera halva av din RDA, för att få ett så jämnt resultat som möjligt. Låt heller ingen del av trådarna röra vid basen, förutom de trådar som du trätt genom hålen. Innan du kopplar loss basen från ohm-mätaren bör du dubbelkolla så att motståndet inte är lägre än vad ditt vapebatteri/mod kan klara av.

Steg 4: Nu är det dags att förvandla din RBA-bas med egentillverkade spolar till en färdig coil genom att addera din wicka, alltså bomullen som suger upp vapevätskan. Se till att bomullen du använder är organisk och inte kemiskt blekt för att undvika att få bismaker när du vejpar. Använd saxen för att klippa ut två bitar bomull i avlånga rader och snurra ändarna så att bomullen smidigt passar genom öglorna i spolarna. Trä bomullen genom spolarna, klipp av ändarna och tryck ned bomullen så att den verkligen kan komma åt vapevätskan i tanken. Blöt sedan ned bomullen ordentligt med vapevätska, sätt tillbaka tanken och montera ihop din coil med din mod/vape-enheten. Klart!

Vi hjälper dig välja förbrännare

Vi på PremiumVape förstår att det kan kännas lite knepigt att få grepp om alla förkortningar och olika ord som används när det talas om e-ciggens alla delar och mekaniken bakom. Som tur är kan du som kund, eller blivande kund hos oss, alltid höra av dig om du har frågor. Vi nås enklast i chatten, och är vi inte online när du skriver är det bara att lämna kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig. Vi ger gärna personliga tips och hjälper dig hitta rätt förbrännare som passar dig och din vaping, välkommen!