Förångare, Clearomizers & Atomizers

Visar alla 47 resultat

Visar alla 47 resultat

Vi på PremiumVape vill gärna tro att man i framtiden kommer att byta ut det gamla uttrycket ”ingen rök utan eld” mot ”ingen ånga utan förångare”. För precis så är fallet med e-cigg. Ska en e-cigarett fungera så behövs mekanik för att förvandla e-juicen till ånga, och det är just vad som sker i förångaren.

På den här sidan hittar du förångare till alla olika typer av e-cigaretter. Dessa behövs för att du överhuvudtaget ska kunna blossa på din e-cigg. Så vad är då en förångare? Enkelt förklarat är det själva behållaren du fyller med e-juice. I denna behållare sitter även en Coil och det är genom den som vätskan sugs upp innan den sedan förångas.

Våra förångare

Beroende på vilken elcigg du använder ska olika sorters förångare användas, där finns det två olika varianter att välja mellan: Clearomizers och Atomizer. Den vanligaste varianten är Clearomizers som har glastank och färdigbyggd Coil i sig. Atomizer har en RBA funktion där man bygger egna Coils. Vad som kan vara intressant att veta är att vissa förångarmodeller är av typen RTA som är en kombination av både Cleromizer och Atomizer. Förvirrande? Det är egentligen enklare än du tror. Vi guidar dig rätt om du inte skulle få grepp om det, bara hör av dig!
Så väljer du förångare till e-cigg
Visst förstår vi att allt det här med olika förångare och modeller hit och dit kan vara förvirrande. Men egentligen är det ganska enkelt, och du kan alltid få personlig hjälp av oss på PremiumVape att välja rätt till just din eciggmodell.

E-cigaretter är vanligtvis anpassade att fungera för olika typer av vapeanvändare. Modellerna som finns på marknaden är vanligtvis antingen Mouth-To-Lung (MTL) eller Direct-Lung-Inhale (DLI), där den främsta skillnaden är att de har olika luftmotstånd. Tänk så här: hur vill du att blossen från din e-cigg ska vara? Vill du ha bloss med luftmotstånd som liknar dem från en vanlig cigarett så rekommenderas att du väljer en MTL.

Vill du istället ha lösare drag ska du satsa på en DLI. Vad som främst avgör känslan av dessa modeller är vilken coil den använder. En DLI använder coils som har större luftpassage och drivs på högre watt som innebär att den förångar mer e-juice. Detta passar perfekt till det större luftflödet för att smaken inte ska bli utspädd. Det finns även förångare som är kompatibla med olika coils så dem passar både för MTL och DLI beroende på vilken sorts coils man sätter i.

Vad är skillnaden mellan atomizers och clearomizers?

Att hålla koll på terminologin när det kommer till vaping är inte det enklaste, speciellt om du är nybörjare. Det som även kan förvirra är att betydelsen av de olika begreppen har förändrats med tiden. Vad som en gång definierade en atomizer är inte längre korrekt, och det gör att flera av oss refererar till samma sak men med olika namn. Samma gäller såklart för clearomizer. Båda två är dock varianter av förångare till e-cigg. Vi ska försöka göra det hela lite tydligare, nedan beskriver vi vad en atomizer och en clearomizer är och förklarar hur de används. Häng med!

Detta är en atomizer förångare till e-cigg

Översätter vi det engelska ordet atomizer till svenska betyder det i princip ”finfördelare”. Detta syftar till en anordning som gör att vatten, parfym eller andra sorters vätskor förvandlas till en fin spray. Men talar vi om vaping får ordet en ny betydelse vars innebörd dessutom har förändrats en hel del genom åren. För när atomizer som begrepp började användas inom vaping syftade man främst till själva förångningen av e-juicen och alltså coilen i tanken. Sedan övergick termen till att beskriva hela tanken som en enda egen del bestående av coil, veke, spolar och vätskebehållare i ett. Det gjorde i sin tur att både rebuildables, clearomizers och cartomizers fick gå under samlingsnamnet ”atomizers”. Det var något missvisande eftersom att dessa är förångare med vissa distinkta skillnader. Vad ordet ”atomizer” faktiskt innebär har därför fått ytterligare en ny definition.

När termen atomizer används idag syftar man specifikt till den tank du använder när du bygger dina egna coils till förångaren. Atomizer är alltså fortfarande ett samlingsnamn, men enbart för förångare inom RBA, alltså ReBuildable Atomizers, såsom RDA, RTA och RDTA. Gemensamt för dem är att de är förångare du själv konstruerar med egenbyggd coil och egensnurrade spolar.

Detta är en clearomizer förångare till e-cigg

Clearomizers är de mest populära och därmed även de mest använda förångarna för vaping. Själva ordet clearomizer kommer från en sammansättning av de engelska orden ”clear” och ”atomizer” vilket kort förklarat betyder att man pratar om en genomskinlig tank. Denna sorts tank är alltså klar och tillverkad av glas eller plast och i tanken finns en utbytbar coil som skruvas fast i tankens botten. Likaså finns ofta en skorsten som kopplar samman coilens topp med munstycket.

Vad som kännetecknar en clearomizer är att den använder färdigbyggda coils som enkelt går att byta ut. Fördelen med den här sortens tank är att många har en så kallad 510-anslutning i cylindrisk form. Denna gör att tanken går att kombinera med en mängd olika vape mods och kan användas som en del i ett e-cigg startpaket.
Så använder du atomizers och clearomizers
Nästa sak du behöver känna till om både atomizers och clearomizers är hur de är konstruerade, så att du kan använda dem på rätt sätt. Som konstaterat ovan, är båda tank-varianterna olika typer av förångare till e-cigg och har olika egenskaper samt fungerar tillsammans med olika typer av mods och coils. Därför är det också viktigt att kunna grunderna i hur de olika varianterna är uppbyggda. Här är några enkla saker du behöver känna till.

Så använder du en atomizer

Moderna atomizers som används idag är allihop konstruerade på liknande sätt, därför drivs de också nästan på samma sätt. Vad du behöver när du använder denna sorts tank är enklare verktyg. Tråd eller en färdigkonstruerad coil och wicka eller veke (som vanligtvis är tillverkad av organisk bomull). Så för att din atomizer ska fungera behöver du alltså bygga ihop den först. Hur du bygger en coil steg för steg har vi en guide för på sidan Coils.

Vilken strömstyrka du behöver för att vejpa avgörs av coilen du använder. När coilen är ny så kan det vara smart att börja lågt och jobba dig uppåt till den watt den är specificerad för. Men innan du gör det behöver du säkerställa att coilen i förångaren är ordentligt fuktig av vapevätska. Börja med att blöta bomullen på toppen av coilen med några droppar e-juice innan du monterar den i tanken. Detta hjälper till att förhindra att den bränns vid första blosset på din vape. Tänk på att vänta några minuter efter du fyllt upp tanken för att verkligen låta bomullen absorbera juicen ordentligt.

Använder du en RDA är det bra att blöta bomullen upprepade gånger då du märker av att den börjar torka. Är det en RTA fyller du upp tanken och sedan låter du den inte bli tom för att undvika att bomullen blir torr. När du har en RDTA kan du göra på båda sätt.

Bra att tänka på är att atomizers i grunden fungerar liknande när alla delar de består av väl är ihopsatta. Vissa atomizers är enklare att använda än andra men är ändå de mest krävande av vapetankarna, med fördelen av en skräddarsydd vapingupplevelse.

Så använder du en clearomizer

Kan du grunderna i vaping så är en clearomizer väldigt enkel att använda. I en clearomizer är coilen avtagbar och innan du fyller tanken med e-juice är första steget att blötlägga bomullen i coilen genom att droppa lite e-juice på toppen av den. Vänta någon minut så att vätskan absorberas ordentligt, skruva sedan fast coilen i tanken, montera resterande delar av din vape och fyll tanken med e-vätska. Har du en clearomizer som är del av ett vape-kit utan justerbar watt-styrka bör du se till att coilens bomull blivit ordentligt mättad av vätskan innan du vejpar.

Använder du en vape där du själv reglerar watt-styrkan är tipset att börja lågt och stegvis arbeta dig uppåt. Då kan du undvika upplevelsen av en så kallad ”dry hit” (när e-juicen förångas genom torr bomull och smakar bränt). Upplever du att din vape verkar bli torr är det bara att sänka watt-styrkan. Överskrid aldrig coilens rekommenderade watt-styrka då detta definitivt kommer resultera i otäcka dry hits.

Bra att känna till om clearomizer förångare är att dessa är enklare att hantera än atomizers. Detta har gjort denna modell till den vanligaste förångaren till e-cigg på marknaden. Moderna clearomizers är dessutom så pass utvecklade numera att de kombinerar denna enkelhet med goda möjligheter till en bra vape-upplevelse. Utan att involvera krångligt byggande. Det är därför som dessa förångare är fortsatt populära bland såväl erfarna vejpare som hos nybörjare.