Publicerad den

En guide om e-cigaretter/vapes

En guide om e-cigaretter/vapes

Vid det här laget så har nog de flesta stött på e-cigaretter, antingen på internet, i filmer eller i verkliga livet. Om du letar efter ett alternativ till cigaretter och överväger e-cigaretter, kommer den här guiden hjälpa dig att förstå vaping bättre och ge dig en chans att komma igång som ett proffs.

Vad är vaping?

Även om biprodukterna från vaping och rökning ser likadana ut (rök), är de två väldigt olika. När du tar ett bloss på en e-cigarett så andas du in ånga (som ser ut som rök).

På ytan ser vaping ut som rökning, men det har färre skadliga effekter. För att komma igång med e-cigaretter så behöver du ett vapekit och e-juice, som ibland kan innehålla nikotin beroende på vad du väljer. Det finns många olika niktotinhalter att välja mellan men tanken är att du kanske börjar med en lite högre nikotinhalt för att sen gradvis jobba dig ner till helt nikotinfritt.

Vad är en vape?

En vape är själva enheten som du använder för att vejpa. Det är en handhållen enhet som används för att producera ånga. Vapen har en mekanism som förångar vapejuicen för att skapa de tjocka ångmoln som man sen andas ut.

De första vape-enheterna såg ut som en cigarett och släpptes runt 2000 och tog sig in i Amerika och Europa 2007. Under åren har designen på e-cigaretter förändrats för att se ut som en liten låda, eller en penna och olika andra former däremellan beroende på vilken typ av enhet du väljer. Men enhetens grundläggande funktioner har förblivit desamma.

Hur fungerar en vape?

Vid första anblicken ser vapes ut som komplicerade enheter. Men de är ganska enkla att använda. De består av ett batteri, ett värmeelement (coil) och en förångare.

Användaren använder vapen genom att andas in ångan genom ett litet munstycke. När enheten är aktiverad driver batteriet coilen, som värms upp och förångar vätskan som faller på den heta coilen. Det är ett komplett system som fungerar tillsammans.

Det finns olika typer av vapes på marknaden som passar olika nivåer av användare. Oavsett vilken typ av vape du väljer är funktionaliteten densamma, men funktionerna varierar. Vissa har mer avancerade funktioner än andra, medan andra enheter är enklare och kommer utan några knappar. Den senare är perfekt för de nybörjare som vill ha en problemfri vapingupplevelse.

Olika delar av en e-cigarett

Som redan nämnts har e-cigaretter tre primära delar som får dem att fungera korrekt tillsammans. Dessa är;

Strömkällan

Vape-moddar hämtar sin kraft från ett batteri. Vanligtvis är detta ett litiumjonbatteri. Beroende på enhetens effekt, design och krav kan typen och formen på batteriet komma i olika former och storlekar.

Mer avancerade moddar som kommer med justerbara watt och andra funktioner kräver mer kraftfulla batterier. Ju kraftfullare batteriet är, desto lättare är det att använda enheten och ofta, i rätt händer, blir upplevelsen bättre.

Men inte alla vapes är kraftfulla. Podsystem, vape-pennor och MTL produkter är enheter med låg effekt. De har oftast ett litet, ibland uppladdningsbart batteri utan justerbar ström. Dessa är perfekta för nybörjare som vill prova på att byta cigaretterna mot vape.

Förångaren

Det är i förångaren som ångan produceras innan den färdas upp genom munstycket in i användarens mun och lungor. Förångare kallas även ibland för vape-tank, atomizer eller bara tank.

Det är en fristående enhet som är elektroniskt ansluten till modden. Den har ett motståndskraftigt värmeelement och absorberande bomull, mättad med e-juice. När man tar ett bloss så värmer spolarna (coilen) upp vätskan från bomullen, vilket omedelbart skapar en rökig ånga.

Den primära rollen för en atomizer är att förvara e-juicen. Vissa rymmer mer än andra, beroende på typ av förångare. Även om de tjänar samma primära funktioner, finns det olika typer av atomizers, som inkluderar förfyllda poddar, rebuildable (RBA) och refillable med utbytbara coils.

Det finns typer av atomizers som ofta köps separat från själva modden. Du måste komma ihåg att atomizern måste vara kompatibel med modden för att fungera korrekt.

Hur använder man en vape?

Nu när du vet lite om prylarna är det dags att ta dina första vapinglektioner. Även om det är frestande att köpa en snygg enhet, är det bäst att börja med något enkelt som gör att du kan fokusera på att få din teknik rätt och som är lättare att använda.

Steg 1: Köp ett enkelt vape-kit. Det kanske inte är den mest eleganta enheten du köper, men det kommer att få jobbet gjort. Startkit är prisvärda och låter dig hitta den vapingupplevelse som fungerar för dig. Det finns olika typer av startpaket på marknaden. Om du är en nybörjare är en engångsvape det bästa alternativet för dig. Du kan sedan uppgradera långsamt när du vänjer dig vid upplevelsen.

Steg 2: Om du inte köper en engångsvape, så måste du köpa e-juice till ditt kit. Det finns massor av smak- och nikotinkoncentrationer att välja mellan. Du bör förstå hur sammansättningen av varje typ av vapejuice kommer att påverka din upplevelse och enhetens prestanda. Till att börja med kan du välja en balanserad 50/50-blandning.

Vad är PG och VG?

PG- och VG-sammansättningen är en av de viktigaste övervägandena när man köper vapejuice. Propylenglykol är ansvarig för throat hit (riv i halsen) och liknas ofta vid rökning. PG har en tunn konsistens.

Vegetabilisk glycerin är ett derivat av vegetabilisk olja. Den har en tjock konsistens och producerar stora mängder ånga. Varje e-juice innehåller dessa två ingredienser i olika koncentrationer. Oavsett om du är ute efter mer riv i halsen eller ångproduktion, kan du välja en vapejuice med en högre koncentration av antingen PG eller VG. Om du är osäker borde det räcka med en 50/50-blandning.

PG/VG-förhållandet påverkar mer än din vapingupplevelse. PG är bättre lämpad för MTL vaping, medan en högre VG-halt främst används i sub-ohm kit på grund av deras tjocka konsistens. För nya vapers är standardförhållandet 50/50 PG/VG perfekt för MTL vaping-kit.

Vad är nikotinstyrka och hur mycket behöver jag?

Förutom PG och VG måste du också överväga nikotinkoncentrationen i din e-juice. Nikotinkoncentrationen är mängden nikotin som finns i vapejuicen. Om du är en före detta storrökare kan du behöva en högre nikotinkoncentration, men för de som inte vill ha nikotin finns det nikotinfria e-juicer också.

Hur man andas in

När du har inhandlat ditt startkit och e-juice kan du förbereda dig för din första inandning. Det finns två sätt att andas in från en vape-enhet.

Den första är mun till lunga (MTL). Detta fungerar utmärkt för mindre vapes som har hög motståndsspolar och använder hög nikotin. Med den här tekniken drar du in ångan i munnen och håller den med munnen stängd, öppnar sedan munnen och andas in ångan i lungorna och andas sedan ut.

Den andra metoden är direkt-lunga. Det fungerar utmärkt med större vapes med lågmotståndsspolar och vapejuicer med låg nikotinhalt. Med denna metod drar du ångan direkt in i lungorna och andas ut ångan nästan omedelbart.

Hur man undviker dry hits

Dry hits är fruktade i vapingvärlden. Tyvärr går varje erfaren vaper igenom sin andel av dry hits av olika anledningar. Du kan rädda dig själv den otäcka upplevelsen genom att förhindra dry hits med hjälp av följande tips.

  1. Efter att ha fyllt din tank med e-vätska, låt den vila inågra minuter för att låta bomullen suga åt sig e-juicen. Ta några “primerpuffar” innan du förångar ordentligt. Att ta primerpuffar innebär att man tar några bloss med enheten avstängd för att dra in vätskan i spolarna.
  2. Undvik kedjerökning. Vejpa inte för ofta eftersom det kan leda till att coilen inte hinner pumpa in tillräckligt med e-juice för bomullen att absorbera vilket gör att bomullen bränns.
  3. E-juicer med hög PG halt kan orsaka besvär för vissa användare. Om du ständigt finner att din hals ”brinner”kan du justera ditt PG/VG-förhållande för en bättre upplevelse. Välj då en e-uice med högre VG-halt.
  4. Se alltid till att du har tillräckligt med e-vätska i din tank. Om nivåerna av e-juice är för låga så ökar chansen att bränna bomullen.

Slutsats

Som med allt nytt kan vaping i början kännas övermäktigt och ofta förvirrande med allt som man ska hålla reda på. Detta beror vanligtvis på att de flesta övertänker det och köper alldeles för avancerade produkter. Genom att välja en enklare enhet med minimal teknik och funktioner kan du fokusera på att få in den rätta tekniken och upplevelsen för att sedan uppgradera din enhet. Lyckligtvis är de flesta engångs- och vapingkit överkomliga, så du behöver inte oroa dig för att spendera för mycket i början av din vapingresa.