Publicerad den

En komplett guide för DIY

En Komplett Guide For Diy

Många vejpare har sneglat på att göra sin egen e-juice men efter att googlat lite snabbt kanske funnit att det verkar för omständigt och svårt. Men det kunde inte vara mer fel, att blanda sin egen e-juice är en ganska enkel process och faktiskt väldigt roligt. I den här guiden går vi igenom steg för steg hur man gör och vilka redskap man behöver. I slutet av texten kommer vi länka till alla saker du behöver, e-juicekalkylator och recept.

Olika sätt att mäta: vikt eller volym

Det finns två sätt att blanda DIY e-juice på, och var och en har sina fördelar och nackdelar.

Viktmetod: Genom att använda en våg introduceras varje ingrediens i blandningen genom att väga den och ta hänsyn till dess specifika densitet. Enkelt uttryckt är en ml VG tyngre än en ml PG eller en ml smakämne. Men detta behöver du inte själv hålla reda på om matte inte är ditt favoritämne, utan  använd en e-juice-kalkylator som tar hänsyn till dessa värden och låt den göra jobbet åt dig.

Volymmetod: Den här metoden innebär att du mäter varje ingrediens volym med hjälp av en  sprutor (helst en per ingrediens). Det är det enklaste sättet att förstå för en nybörjare eftersom vätskor normalt mäts på detta sätt, men det är också mindre exakt och kräver mer utrustning och rengöring. Kalkylatorer är fortfarande nödvändiga när du blandar efter volym – de kommer inte bara att omvandla procentandelar till ml, utan kommer också att ge dig den exakta mängden nikotinbas som du behöver för att nå den styrka du strävar efter. OBS, mät inte nikotin med ögonmått när du gör e-juice! Utan använd alltid kalkylator så det blir exakt.

Så vad behöver man för att börja blanda?

Oavsett vilken metod du väljer för att skapa din e-juice och vilka preferenser du har för vad du vill vejpa i slutändan, kommer du att behöva de nödvändiga ingredienserna och DIY-redskapen. Här är din checklista:

Basvätska – Vegetabilisk glycerin och propylenglykol, de två mest väsentliga ingredienserna i e-juice. Basvätska, som i grunden är en smaklös och nikotinfri e-juice, kan komma färdigblandad i en förhållande som 50/50 eller 70/30. Men om du vill ha flexibilitet över det slutliga förhållandet i din e-juice, rekommenderar vi att köpa en flaska VG och en flaska PG. Se till att båda är av USP-kvalitet – det kommer att garantera att de är tillräckligt rena för att användas vid blandning av e-juice.

Koncentrat för e-juice – Dessa avgör hur din e-juice kommer att smaka i slutändan. Se till att du bara använder koncentrat som är avsedda för vaping och undvik ämnen som eteriska oljor – och alla typer av oljor i allmänhet. Det finns tusentals koncentrat att välja mellan, som kan kombineras för att skapa otaliga unika recept. Märken spelar roll, och varje smakämne har olika smaknoter och styrka.

Till att börja med är det enklast att du letar upp ett par högt rankade recept från någon av receptsidorna som du tror att du kommer att gilla och köper de specifika koncentraten för dessa recept.

För att göra det ännu enklare kan du också köpa “one shots”, där flera smaker är förblandade. Dessa är idealiska för nybörjare, och vissa stora juice-tillverkare säljer redan sina egna sortiment som färdiga “one-shot”-koncentrat. Det enda du behöver göra då är att tillsätta basvätska (och nikotin om så önskas) sen är den färdig att användas.

Nikotin – Nikotin är valfritt, såklart. Styrkan på nikotin du väljer att köpa beror på din önskade nikotinnivå, högsta tillåtna nikotinhalt som får säljas i Sverige är 20mg, vilket är fullt tillräckligt då den vanligaste styrkan på en färdig e-juice är 3mg. Nikotin är vanligtvis upplöst i en PG-lösning, men du kommer att kunna hitta det i olika proportioner om du letar runt. Var väldigt försiktig när du hanterar och förvarar nikotin. Se till att du håller nikotin borta från huden och ansiktet. Använd alltid handskar när du hanterar nikotin, och se till att hålla dina nikotinflaskor utom räckhåll för barn!

Flaskor –  köp ett urval av mindre plastflaskor (10-20ml) för testrecept och några flaskor på 60-120 ml för att kunna göra större mängder av de recept du gillade. PET- och HDPE-plast är utmärkta val för långtidsförvaring, men LDPE bör också fungera. Dessa flaskor är både prisvärda och lättillgängliga.

Etiketter – Införskaffa några enkla klisteretiketter så att du kan märka upp flaskorna. Med tiden kanske du finner att det blir enklare och mer professionellt att använda en etikettskrivare.

Handskar – Ha alltid en låda med engångshandskar till hands. Dessa är ovärderliga och finns att köpa på närmaste apotek.

Resten av utrustningen beror på vilken blandningsmetod du väljer att följa:

Sprutor för blandning efter volym: Jag rekommenderar att du skaffar några sprutor på 1-10 ml. Du kommer också att behöva trubbiga nålar så att du enklare kan få upp essensen.

En våg för blandning efter vikt: Du kommer att behöva en elektronisk våg med en precision på 0,01 gram. Det är tillräckligt exakt för att hantera alla DIY e-juicerecept. Du bör också se till att vågen kan väga minst upp till 200 gram, och allra helst 500 gram – du kanske tror att 100 gram räcker, men om du någonsin bestämmer dig för att blanda större mängder eller om du använder glasflaskor kommer du att behöva mer utrymme.

E-juice-kalkylatorer: ett nödvändigt verktyg

Om du vill blanda exakt och få perfekta resultat varje gång kommer du att behöva använda en e-juice-kalkylator. En kalkylator förenklar hela processen genom att ge dig all information du behöver, vare sig det handlar om mängden nikotin som behövs för att nå din favoritstyrka, eller hur mycket av varje ingrediens du behöver för att få en flaska av 70/30 e-juice. Det kan låta utmanande, men det är superenkelt när du väl har fått kläm på det.

Många kalkylatorer finns online, medan andra kan laddas ned till mobilen eller datorn.

En av de enklaste att använda, och mest populära, är den webbaserade kalkylatorn från E-liquid-recipes.com (ELR). Den är superenkel att använda när du väl har förstått den och har en enorm databas med recept och till och med ett forum där du kan ställa frågor eller diskutera allt som rör DIY. En av de mest användbara funktionerna på webbplatsen är knappen “Vad kan jag göra?” under avsnittet “Flavour Stash”. När du har lagt till dina smaker i ditt konto kan du få en lista över recept som bara använder koncentrat med de smaker du har hemma.

Dags att börja blanda!

Du har nu kollat in vilket recept du vill göra och köpt alla ingredienser och redskap så nu är det dags att börja blanda! Använd kalkylatorn på valfri DIY sida ( vi rekommenderar e-liquid-recipes.com) skriv in hur mycket e-juice du vill göra, börja med 10 eller 20ml så du först kan testa den och se om du gillar den, därefter kan du göra en större batch.

Vad du ska göra efter att du har skapat din e-juice?

Etikett – Märk dina blandningar med följande information: VG/PG-förhållande, nikotinstyrka, smakprocent och datum. Gör detta omedelbart. Du skulle bli förvånad över hur många nybörjare som hoppar över detta steg, bara för att senare stå handfallna när de hittar en perfekt blandning men inte kan återskapa den. Spara dina recept i en anteckningsbok, kalkylblad eller på e-liquid-recipes.com.

Steeping – Detta förvirrar ofta nybörjare inom DIY. De flesta hemgjorda e-juicer som innehåller flera koncentrat behöver en viss tid för att låta smakerna blanda sig och sätta sig. Detta varierar mellan olika blandningar, men du kommer ofta att finna att komplexa dessert- eller krämbaserade blandningar behöver upp till fyra veckor för att nå sin bästa smak, medan enkla fruktrecept kanske inte behöver steepas alls. De flesta recept kommer med en rekommenderad mognadstid.

Testning – När din e-juice har mognat är det dags att testa den. Var medveten om att motstånd och temperatur kan påverka smaken avsevärt – en juice som smakar fantastiskt vid 80 watt på en 0,3 ohms RDA vape kommer sannolikt att smaka mycket annorlunda i en 1,8 ohms tank vid 15 watt.

Förvaring – Ljus, värme och syre kan ha en negativ påverkan på e-juice, så förvara din e-juice på en sval och mörk plats. Se också till att de är utom räckhåll för husdjur och barn för säkerhets skull.

Tips och tricks

Utnyttja onlineverktyg och resurser fullt ut. Reddit har många subs dedikerade till DIY och e-liquid-recipes.com erbjuder mycket mer än bara sin kalkylator. En av dess mest användbara funktioner är Flavour stash – ange dina smaker och ELR kommer att presentera en lista över e-juicerecept du kan göra.

Mindre är mer! Att använda större mängder smak betyder inte nödvändigtvis att du får en mer smakfull vape. I vissa fall kan överdrivande leda till att smaken på din e-juice dämpas!

När du följer befintliga recept, undvik att direkt byta ut koncentrat mellan olika märken. Ett märkes “Persika” kan vara en realistisk mogen persika medan en annan kan vara en godis eller en konserverad persika. Och smakprofilen är inte den enda anledningen till att du bör undvika utbyten…

Var medveten om hur potent dina koncentrat är. Potensen varierar inte bara mellan olika märken utan till och med mellan smakämnen från samma märke. Företag som Flavourart och Inawera är ökända för sina starka koncentrat, där 1-2% är mer än tillräckligt för att dominera ett recept – men även några av deras smakämnen kan användas i intervallet 5-10%. En bra indikator på potens är procentandelen “genomsnittlig blandningskvantitet”, som kan hittas på varje smaks sida på ELR.

Ta anteckningar – Efter testning, gör gott om anteckningar, antingen online eller i en anteckningsbok. Är en smak för stark? Skulle det vara bättre som en 50/50 blandning istället för max VG? Att ha detaljerade anteckningar kommer att hjälpa dig att förbättra dina framtida e-juiceblandningar och markant förbättra dina färdigheter inom hemgjord/DIY e-juice.

Enkel smaktestning – vill du ta reda på hur varje koncentrat kommer att påverka dina blandningar? Första steget är att vejpa endast den. Gå efter ELRs rekommenderade procentandelar om du är osäker på var du ska börja.

Kom ihåg, precis som med vilken hobby som helst, kan DIY e-juice vara så enkelt eller så komplicerat som du vill. Du kan blanda en enkel vape juice på mindre än en minut, eller spendera månader på att försöka hitta den bästa kombinationen av tio smaker för en traditionell thailändsk dessert e-juice.

Länkar till redskap:

Flaskor
Vågar & Sprutor

Länkar till essenser/basvätska

Basvätska & Nikotin
Koncentrat
One shots

Länkar till receptsidor/kalkylator

e-liquid-recipes.com
Alltheflavors.com
99juices.com