Publicerad den

Mouth To Lung (MTL) / Direct To Lung (DTL) / Restricted Direct Lung (RDL): Vad är Skillnaderna?

Mtl Dtl Rdtl

För oss som hade förmånen att introduceras till vapingens värld för över ett decennium sedan vet vad jag menar när jag säger att det för närvarande är en av de mest dynamiska och livfulla branscherna att vara en del av.

Detta gäller i alla sammanhang, oavsett om det är privat eller professionellt. Eftersom vaping har förvandlats från att vara en enkel e-cigarettsstil som ersätter tobak, till att bli mer av en hobby för många.

Med den ständigt nya utvecklingen inom vaping så kommer nya uttryck och metoder som kan få nybörjare att undra “Vad är detta?”. Några av dessa som vi ständigt får frågor om är:

MTL – ‘Mouth To Lung’ (Mun till Lunga)
DTL – ‘Direct To Lung’ (Ibland kallad ‘Straight to Lung’ eller ‘Direct Lung’)
RDTL / RDL – ‘Restricted Direct To Lung’ – Mellan de två ovanstående stilarna.

Dessa termer beskriver din vapingstil, det sätt du inhalerar på din e-cigarett.

Du behöver känna till och förstå båda dessa inhalationsstilar om du vill använda din enhet effektivt och även om du vill veta vilken enhet du bör använda.

Detta kommer vi gå igenom i denna bloggpost::

 • Hur man faktiskt vejpar MTL eller DTL.
 • Vem som gör vad och varför?
 • Hur din e-cigaretts motstånd, effekt, luftflöde och din e-vätskesammansättning påverkar din MTL eller DTL-upplevelse.
 • Samt eventuella tips och tricks som kan hjälpa till att förbättra din vapingupplevelse.

Mouth To Lung

Hur gör Du MTL Vaping?

Det kan låta som en överdrivet enkel fråga, men det är något som behöver ställas.

Vaping skiljer sig från rökning av många skäl, men själva sättet du vejpar på är också annorlunda. MTL Vaping är ‘lite som’ cigarettrökning men med en liten skillnad.

Enkelt förklarat om hur du vejpar mouth to lung.

 • Ta ett jämnt bloss av ånga in i munnen. (Ta inte korta, skarpa drag som du skulle göra på en cigarett) Ett något längre drag behövs.
 • När ångan är i munnen andas du in i lungorna och drar in luft samtidigt. Känt som “Tillbakaandning” eller nästan som att “Svälja” ångan.
 • Andas ut.

Vem gör det?

För vissa av oss har det varit ett tag sedan vi såg meningen med ett mouth to lung-bloss medans för andra är konceptet med direct to lung helt främmande.

Rökare gör det, nyligen upphörda tobaksrökare gör det, nybörjare gör det,

Varför vejpa MTL?

För vissa handlar det om att inte ha något intresse av att spruta ut enorma ångmoln. Det är för dem som vill ha nikotin levererat genom något som liknar rökupplevelsen så mycket som möjligt.

Det är ganska naturligt för en rökare eller nyligen upphörd rökare att vejpa MTL, och ofta längtar de efter att det bränner till lite i halsen som de skulle få från en cigarett, vilket också är en del av MTL-upplevelsen.

Det är självklart att du bara kan få in så mycket luft i din mun, och därför kommer inte MTL-metoden att ge dig någon betydande ångproduktion alls.

Med det sagt, har det sina tillämpningar: som när du provar e-juice-smaker och vill få en verklig känsla av smakprofilen och munkänslan.

Också, när du är fast i en högstressad folkmassa och behöver en själslig fix. den så kallade ‘stealth vape’ innebär inte bara den knutna näven (för att dölja din enhet) utan också det ökända MTL-blosset.

Om du behöver vara extra försiktig, håll det inandade ångan i dina lungor i några extra sekunder: andas ut de nästan osynliga molnen och njut av angsten!

Andra föredrar det helt enkelt eftersom det också kan vara ett mer ekonomiskt sätt att vejpa på. MTL-tanks använder mindre e-juice än en sub-ohm-tank. Den senare används främst för direkt till lung-inhalering.

Många har helt enkelt inget alternativ på grund av årens rökning och tillståndet i deras lungor. De har svårt att ta ett fullt direkt till lung-drag.

Vilken Nikotinstyrka Är Bäst För Mouth to Lung Vaping?

MTL skiljer sig markant från DTL i det avseendet att du kan använda en något högre nikotinhalt än vid direct lung, på grund av att du kommer att använda högre motstånd på coilsen och lägre effekt.

Om du nyligen har slutat röka vill du förmodligen välja en nikotinstyrka mellan 12 mg och 20 mg.

Men för vissa människor kommer en standard (freebase) nikotin med hög styrka att kännas lite skarp. Om du upptäcker att du vill ha stark nikotin men att det bränner din hals, överväg Nik Salt e-juice som är något mjukare vid högre nikotinkoncentrationer. Ännu viktigare är att nikotinsalter också absorberas i blodomloppet snabbare och effektivare än vanlig (freebase) e-juice, vilket ger dig en mer tillfredsställande nikotinkick.

Om du är helt ny på e-cigaretter och har övergått eller håller på att övergå från cigaretter skulle jag rekommendera nikotinsalt som ditt första alternativ.

Du kan kolla in vår guide till nikotinsalt e-vätskor här.

Om du provar en e-juice och känner att den inte tillfredsställer dina begär eller att den känns lite för mycket, ändra din styrka upp eller ner enligt behov. Det kan ta lite tid att experimentera i början för att hitta rätt.

Så om du vejpar för en nikotinfix, är MTL för dig.

Nicotine

Vilken PG/VG-förhållande Är Bäst För MTL?

PG och VG är två av de huvudsakliga ingredienserna i e-juice och kan vara helt avgörande för din MTL.

PG – Propylenglykol

VG – Vegetabilisk glycerin

Vad gäller PG och VG, är enheter som stöder MTL i allmänhet endast lämpliga för en högre PG-halt.

Alldeles för många gånger har man sett nya användare som köper 70% och 80% VG-vätskor till sina nya pennkit eller pod-mods och sedan skyller på enheterna för att de bränner coilsen.

Det är vanligtvis inte enhetens fel, eftersom VG har en tjockare konsistens (PG är tunnare) som kan ha svårt att fukta bomullen i de mindre MTL-coilerna. PG är också känt för att vara en bra smakbärare.

Dessutom, eftersom denna metod betraktas som en lämplig ersättning för rökning, kommer den brännande känslan i halsen (throat hit) från PG förmodligen att verka mer tillfredsställande för den här typen av användare.

Rekommenderade PG/VG-förhållanden för Mouth To Lung-vape kit

 • 50PG/50VG – Bra throat hit – OK ångproduktion
 • 60VG/40PG – En jämnare vape – Bättre ångproduktion
 • 70VG/30PG – Vissa av de nyare MTL-enheterna fungerar bra med detta VG/PG-förhållande, men dubbelkolla först!

Nikotinsalt e-vätskor är också ett utmärkt (och rekommenderat) alternativ för nya vejpare. Dessa är generellt sett i ett 50/50-förhållande, perfekta för den här typen av mouth to lung upplevelse.

Luftflöde

Luftflödet i din tank/pod är en avgörande faktor när det gäller om du kommer att inhalera direkt eller via munnen.

Ett tätt luftflöde innebär att när du tar ett MTL-bloss,  ett tätt luftflöde ger också en varmare vape.

Den huvudsakliga skillnaden du kommer att märka mellan en MTL-tank och en DTL-tank är munstycket. På MTL-tanken kommer munstycket att vara mycket smalare för att efterlikna rökningsprocessen från en cigarett.

Medan munstycket på DTL-tanken kommer att vara mycket bredare och möjliggöra att mer ånga inhaleras.

Prova att ta ett MTL-bloss med öppet luftflöde på en sub-Ohm tank, och du kommer att få en munfull värme med nästan ingen ånga.

Coilens motstånd för MTL

Högre motstånd (MTL) = Allt över 1,0 ohm

Lägre motstånd (DTL / Sub Ohm) = Allt under 1,0 ohm

Coils som är gjorda för MTL-vaping, är tillverkade av tunnare trådar som inte tillåter lika mycket effekt/watt att mata coilen som en lägre motståndscoill (DTL) skulle göra.

Coils med lågt motstånd är tillverkade med tjockare tråd.

Av den anledningen är MTL-vaping bäst lämpad för användning på den lägre effektskalan på boxmoddar eller vape-pennor..

Det är troligt, om du börjar och köper en enklare e-cigg  eller pod-vape, att vapekittet du väljer kommer att ha en fast effekt och kommer att vara inställt för att fungera perfekt med matchande tank/coil i kittet.

Enheter med fast effekt ger en mycket hands off vaping-upplevelse och är en bra utgångspunkt. Så stressa inte för mycket över att behöva lära dig det extra steget med en enhet för variabel effekt

Om den har variabel effekt är det inget problem. Börja bara lågt och arbeta dig upp tills du hittar rätt effekt för dig.

Men jag har sett MTL-tankar med ‘Sub Ohm Coils?

Här är det som kan bli lite förvirrande.

Du kan se vissa MTL-tankar ha coils med motstånd från 0,3-0,9 ohm. Ja, de är “sub-ohm” coils, men det berömda thailändska uttrycket “Samma samma men ändå olika” stämmer här.

Tankar som är gjorda specifikt för mouth to lung-vaping kommer att ha mycket mindre coils med små juicehål, dessa hål begränsar mängden e-juice som flödar till coilen.

Riktiga sub-ohm-tankar kan också ha samma motstånd, men dessa tenderar att ha stora kraftfulla coils med enorma hål på sidan som släpper in massor av e-juice i coilen.

Vilket motstånd (Ohm) Ska Jag Använda För Mouth To Lung (MTL)?

För MTL varierar coilsen från 0,6 ohm-2,8 ohm.

De vanligaste coilsen för MTL är 0,6 ohm och 1,8 ohm.

Direct To Lung

Vad är RDL?

 

RDL klassificeras i grund och botten som bron mellan DTL och MTL. Den har mer gemensamt med DTL med en något mer begränsad airflow.

Många pod-kit, särskilt de med justerbar luftflöde, har möjligheten för den här vaping-stilen.

Den är särskilt lämplig för kit som inte kan erbjuda de superhöga effekterna för full DTL-vaping. I grund och botten en “DTL Lite”-typ av upplevelse.

Till exempel, en 40W-mod som skulle kämpa för att driva en DTL 0,15 ohm coil, skulle istället erbjuda kanske en 0,4 ohm coil med möjlighet till RDL-luftflöde.

Om ett kit också erbjuder en justerbar MTL-airflow, vilket möjliggör lite mer luftflöde, ger det möjligheten till en RDL-vape utan att behöva omkonstruera tanken/poden för en fullständig DTL-inställning.

Självklart, om du har en tank med en luftflödesjustering som täcker MTL och DTL, kommer du att märka att mellaninställningen bör vara precis rätt för RDL.

Varför RDL?

Som nämnts ovan innebär det att du kan använda ett bredare spektra av kit.

Vilket kit som helst med justerbar luftflöde kan vara lämpligt för RDL-vaping! Om du köper ett MTL-kit finns det en god chans att det vid bred öppen luftflödesinställning kommer att erbjuda en RDL-känsla.Om du köper en DTL-enhet – stäng av luftflödet för att komma nära en RDL-inställning.

Att designa enheter som kan erbjuda en tillfredsställande MTL- och DTL-vaping är ganska svårt.

Men att lägga till RDL-alternativet innebär att det inte är en stor övergång att erbjuda 2 tillfredsställande vapingstilar på en och samma enhet. Till och med några av samma coils kan vara till för att tillgodose RDL och en annan stil utan stora förändringar av enheten, förutom att erbjuda ett något bredare luftflödesområde.

På detta sätt kan ett pod-kit till exempel som är utformat för en vapingstil faktiskt vara lite mer mångsidigt genom att lägga till RDL för att kanske locka fler användare som kommer att uppskatta mellanvägen.

Hur vejpar man DTL?

Detta är den fullständiga motsatsen till MTL. Det kan ta tid att vänja sig vid eftersom det kommer att vara ett helt främmande koncept för de flesta.

Enkla steg för hur du vejpar direkt till lungorna.

 • Ta ett långsamt och stadigt bloss direkt in i dina lungor.
 • Ett bloss i DTL-stil kan vara 3-5 sekunder eller mer.
 • Nyckeln är att inte ta skarpa drag… En jämn, stadig rörelse är nyckeln.
 • När det når dina lungor, andas ut

Vem gör det?

Om du är sugen på rika, krämiga och tjocka moln och en ordentlig dos smakrik ånga, då måste du rikta dimman rakt in i dina lungor: det är det enda sättet att fylla dina lungor nästan helt.

Bara med ett direkt till lungorna bloss kan du njuta av fördelarna med högeffektsmods och sub-ohm-tanks, se någon verklig ångproduktion, utföra tricks eller “cloud chase” och verkligen uppleva smakprofilen av en e-juice vid utandning.

Vaping Cloud

Varför vejpa DTL?

Ditt första försök kommer att vara en chock för dina lungor, men med tiden, om du börjar med låg effekt och begränsad lufttillförsel och sakta öppnar upp… kommer dina lungor att lära sig att älska det.

Vilken nikotinstyrka är bäst för Direct to Lung-vaping?

Jag rekommenderar 6 mg eller mindre för DTL-användare. Majoriteten kommer att använda 3 mg, men det är naturligtvis upp till dig att välja.

Kom bara ihåg, ju högre din nikotinstyrka, särskilt i en sub-ohm-enhet, desto skarpare blir halspåverkan och desto större nikotinhit.

Vilken PG/VG-förhållande är bäst för DTL-vapers?

Vad gäller PG och VG, DTL-enheter passar bättre med högre VG som ger en betydligt mer tillfredsställande, jämn och fyllig ånga.

VG kommer även att vara skonsammare för dina lungor.

Rekommenderade PG/VG-förhållanden för Direct To Lung-enheter

Nedan är en allmän riktlinje. Mycket av de upplevelser du har med smak och ångproduktion kan också bero på det specifika e-juicemärket du väljer.

60VG/40PG – Mycket god smak, hyfsad ångproduktion och en antydan till throat hit.

70VG/30PG – En av de mest populära blandningarna för sub-ohm/DTL-vapes. Bra smak, massor av ånga och len  throat hit.

80VG/20PG – Bra smak, tät ånga och silkeslen  throat hit.

90VG/10PG – Bra smak, ännu tätare ånga och skonsam för halsen.

100% VG – Ren ånga och superlen. Detta används också av användare som är känsliga för PG.

Tankar och Vejpning av hög VG-juice

Om du väljer en 80 % VG-juice eller mer måste du komma ihåg vilken tank du använder.

Detta kommer att göra en stor skillnad. Inte alla sub-ohm-tankar är kapabla att veja juicer med 80 %+ VG. Det beror på att hög VG-juice är tjockare i viskositet, vilket i sin tur tar tid att tränga igenom bomullen.

Om din tank inte är särskilt effektiv på att vejpa hög VG-juice kommer du troligen att få dry hits, särskilt om du vejpar snabbare än e-juicen hinner tränga igenom bomullen.

För att vara på den säkra sidan, försök att hålla dig till högst 70VG/30PG för din första “sub-ohm e-juice”. De flesta sub-ohm tankar kan hantera den proportionen helt fint!

Luftflöde

När du vejpar har du möjlighet (i de flesta tankar) att ändra ditt “luftflöde”. Detta görs genom en ring på toppen eller botten av tanken och kan vara helt öppen eller stängd.

Ett öppet luftflöde innebär att medan du inhalerar din ånga tillåts mer luft att flöda genom tanken och in i dina lungor utan begränsning. Du kommer att märka att när du öppnar upp kommer dina bloss att bli längre och enklare och din ångproduktion, magnifik.

Att stänga av luftflödet kommer att resultera i en mer intensiv, varmare och något mer begränsad vape. Detta kan också hjälpa till att öka smaken en aning.

Kom ihåg, om du har en tendens att dra in långsamt och inte är ett molnfreak, bör du använda ett medium luftflöde så att ångan inte blir för het för dina lungor.

Som med allt som har med vape att göra handlar det om att testa och hitta din sweet spot.

Coilmotstånd för DTL

Lägre motstånd (DTL / Sub Ohm) = Allt under 1,0 ohm

Högre motstånd (MTL) = Allt över 1,0 ohm

Lägre motståndscoil/pod innebär att du kan använda den med högre effekt. Lägre motståndscoils är vad vi behöver när vi sub ohm/Direct to Lung-vejpar.

Lägre motståndscoils är tillverkade av en tjockare tråd som tillåter mer effekt/watt att matas till coilen än vad en högre motståndscoil skulle klara av.

Vilket Coil-motstånd (Ohm) Ska Jag Använda För Direkt Lunga / Sub Ohm-vejpning?

Sub ohm coils för DTL / sub ohm-vejpning varierar från 0,1-0,9 ohm. Det är för färdiga coils.

De mest använda är vanligtvis 0,3 ohm till 0,6 ohm.