Publicerad den

Guide för “Steeping” av E-juice – Hur man Steepar och Varför

Guide For Steeping

Vad är Steeping?

Om du njuter av en god whisky förstår du att längre tid i fatet är bättre, och det är samma sak med din e-juice.

Steeping är helt enkelt ordet för att låta e-juicen mogna, och som en tumregel är ju längre något har mognat – desto bättre blir resultatet.

Med e-juice börjar processen med steeping från det ögonblick PG, VG och smakämnen tillsätts.

Det är naturligt att beroende på hur länge din e-juice har legat i ett lager eller på en butikshylla kan det påverka smaken och kvaliteten.

Men om du blandar din egen e-juice är steeping ännu viktigare, som du kommer att se nedan.

Hur kan Steeping hjälpa?

Din e-juice består av ett antal ingredienser. De två huvudingredienserna är propylenglykol och vegetabilisk glycerin, med de flesta som har en viss nivå av nikotin. Vissa e-juicer har även destillerat vatten och eventuellt alkohol tillsatt beroende på receptet.

Kvalitetsnikotin av medicinsk standard ingår ofta i olika mängder och det är upp till individen att välja den styrka de föredrar – 3 mg till 12mg är genomsnittet.

Molekylerna av dessa ingredienser behöver introduceras till varandra – bokstavligen – annars kommer de bara att sitta där som främlingar på en ost- och vinprovning.

Visst kan du bara skaka flaskan och sedan börja vejpa– om du gillar shake-and-vape-metoden, men jag är säker på att du omedelbart kommer att märka att smaken kan vara lite “rå”.

Så precis som den underbara flaskan med whisky kan din e-juice dra nytta av att låta den sitta och “steepa” ett tag och låta molekylerna blandas.

Detta möjliggör en process av oxidation som äger rum i de föreningar som är i ett tillstånd som kommer att reagera på införandet av syre.

Oxidationsprocessen kommer att producera oxid i vätskan. Under oxidationsprocessen avdunstar mer flyktiga komponenter ur vätskan. Detta kan ändra smakens natur hos e-juicen.

Om du är en vejpare som gör din egen e-juice måste du låta den steepa i minst 2 till 3 dagar – ju längre desto bättre, vissa vätskor kan dra nytta av “veckor”, men “experterna” verkar vara överens om att det är den minimala steepingstiden.

Budskapet här är att tålamod kan vara din vän.

Olika metoder för Steeping

Som du kanske förväntar dig med en rörelse som vaping finns det många tankeskolor om steeping-metoder. För många är det helt enkelt inte tillräckligt att bara låta e-juicen stå i ett skåp i ett par dagar.

För närvarande är de huvudsakliga sätten att steepa e-juice:

  • Ultra Sonic (Ultraljud)
  • Vattenbad
  • Agitation (Rörning)
  • Mikrovågsugn
  • Tid
  • Vattenbad

Förmodligen en av de billigaste och enklare metoderna är vattenbadsmetoden, som är precis som titeln säger – experter säger att doppa din nyss skapade e-juice i varmt [inte hett] vatten kan få molekylerna att blanda sig snabbare.

En populär metod är att placera sin e-juiceflaska i en kopp med varmt vatten från kranen (inte kokande från en vattenkokare), så att flaskan är nedsänkt upp till nacken, med korken av.

När vattnet har svalnat, sätter du på korken, skakar, tar en sniff och testar smaken. Helst på en dripper.

Behöver det lite mer tid? Upprepa helt enkelt processen tills du är nöjd med din e-juice. Detta kan också göras med korken på och genom att placera din flaska i en plastpåse och sedan sänka ner den i vattnet.

Ultraljudsrenare

Om du inte kan vänta på att din e-juice ska bli vape-klar och har råd att investera i en ultraljudsrenare – då är detta något för dig.

energipulser vibrerar genom vätskan och påskyndar steeping-processen.

Du kommer att vara bättre rustad med en ultraljudsrenare med inbyggd värmare. Du kan köpa en ultraljudsrenare till ett bra pris och naturligtvis använda den till en mängd olika saker.

Rörning

Metoden “shake and vape”. Användbar med för-steeped vätskor för att se till att molekylerna inte har separerat – på samma sätt som du skulle skaka din ketchup.

Också en viktig del efter användning av någon av steeping-metoderna.

Vila

Låt det mogna riktigt långsamt. När det gäller steeping av e-juice är tid det naturliga sättet att gå.

Informella tester utförda av olika populära vaping-webbplatser har kategoriskt visat att ju längre en e-juice steepas – desto bättre smakar den.

Sätt flaskan i ett skåp eller en låda och låt tiden göra sitt jobb. Du bör också skaka flaskan lite då och då för att hjälpa till på traven.

Du kan också ta det extra steget att ta av korken kort och ge den en lätt knuff för att låta ny luft komma in i flaskan.

Prova din e-juice efter 1 vecka, om den inte är riktigt där än, förvara den i lådan i ytterligare en vecka.

Om du fortfarande inte gillar smaken efter 4-5 veckor är det mer troligt att smaken helt enkelt inte är för dig!

Så, endast för de tålamodiga, men är tillräckligt enkelt att utföra.

Förvara dina e-vätskor i mörka lådor, lådor eller skåp – solljus är din fiende.

Sammanfattningsvis handlar allt om hur mycket du älskar din e-juice. Om du är en hemmabryggare vet du redan vikten av att låta den vila ett tag.

Skaka före användning och även under lagringen. Låt dem andas genom att lämna korken av i en timme eller två. Detta gäller både hemmagjorda e-juicer och butiksköpta.

Och framför allt, köp dina e-juicer och vätskor från pålitliga varumärken, detta är ännu viktigare när det gäller att göra din egen.

Som med många saker i vapingvärlden handlar det om att experimentera själv. Om du inte gillar din vätska, prova en av metoderna ovan, kom tillbaka till den och se om det har förbättrats.