Publicerad den

Vanliga Frågor om E-Juice

Vi får ständigt alla möjliga frågor om e-juice vilket inte är så konstigt. Som nybörjare är det en djungel med information att ta sig igenom så även frågor som är självklara för oss är kanske inte det för någon som precis hittat e-cigaretter.

Vi tänkte i detta blogginlägg bara gå igenom många av de frågor vi får, inte i någon speciell ordning utan vi tar bara ett axplock från vår supportmail.

Om du känner att det saknas information om något specifikt du undrar över så tveka inte att höra av dig till oss, vi svarar alltid inom 24h på mail.

Vad är e-juice?

E-juice är det du använder i din e-cigarett. E-juice består av smakkoncentrat, vegetabiliskt glycerol, propylenglykol och nikotin (valbart).

Alla dessa ingredienser behövs tillsammans för att det ska fungera att puffa på.

 • Smakkoncentratet ger som namnet avslöjar själva smaken till e-juicen. Det finns en hel uppsjö med smaker att välja mellan så chansen att hitta just den smaken som är helt perfekt är stor. Smakerna som används till e-juice är samma koncentrat som används inom mat och bakindustrin  för till exempel godis, läsk, proteinshakes m.m.
 • Vegetabiliskt glycerol, eller VG som det ofta kallas, är en trögflytande vätska som används till mycket olika saker förutom e-juice. Det är vanligt att användas inom matindustrin, tillverkning av hudkräm etc.  VG:n som vi använder från kända varumärket Lubrisolve är helt godkänd för matindustrin. VG är det som ger mycket ånga när du puffar på din e-cigarett.
 • Propylenglykol, även kallat PG, är en mer lättflytande vätska som som hjälper till att framhäva smaken i e-juicen och kan även ge lite mer “riv” i halsen likt en vanlig cigarett.
 • Nikotinet är alltid valbart. Alla märken har nikotinfria alternativ att välja mellan när det kommer till 10ml e-juicer. Shortfills som har en dominerande bit av marknaden är nikotinfria e-juicer som levereras i en större flaska med utrymme för att tillsätta nikotinshots. Vill man ej addera nikotin så kan man istället fylla på med mer basvätska (VG/PG).

Hur mycket e-juice använder man per dag?

Hur mycket e-juice som går åt under en hel dag beror på flera faktorer och är högst individuellt. Är man kanske en storrökare som precis gått över till e-cigaretter så går det högst troligt åt mycket mer än en som rökt mindre. Det beror även på om man kedjeröker eller om man nöjer sig med att ta några bloss då och då.

Sen vilken hårdvara du använder kommer ha en väldigt stor betydelse för mängden av e-juice som förbrukas. Använder du en större e-cigarett som subohm som ger stora moln och körs på hög watt så blir förbrukningen oftast väldigt stor, om man har en tank på 9ml så är det inte sällan man går igenom två fulla tankar på en dag.

Om du däremot använder de mindre podkiten som blivit mer och mer populära så kommer förbrukningen krympa drastiskt. Detta beror på att dessa kit kör på lägre watt och har coils med  en högre ohm och mindre luftintag. Vanligast till dessa kit är att man använder sig av en e-juice som har ett VG/PG förhållande på 50/50, just av den anledningen att mer procent VG gör e-juicen mer tjockflytande och det finns då risk att coilsen bränns snabbare. Vill man ha en e-juice med högre VG halt så rekommenderar vi att man använder sig av en subohm.

Hur farligt är e-juice?

E-juice i sig finns inga belägg för att det skulle kunna ge skador på lungorna utan det är nikotinet i e-juice som är dåligt för kroppen. Sen måste man ju ta det i relation till cigaretter där det finns mängder av skadliga ämnen. E-cigaretter är ju trots allt ett substitut till traditionella cigaretter och används i regel för att sluta röka. Tanken när du börjar med e-cigaretter är att du ska succesivt trappa ner på nikotinet tills du kan köra helt nikotinfritt.

Många som helt och hållet är emot vaping hävdar att det skadar lungorna och orsakade EVALI-utbrottet i USA. Det är inte sant. I Storbritannien där det bedrivs mest forskning inom ämnet har det inte rapporterats ett enda fall av lungsjukdom.

Professor David Nutts team genomförde den första studien som tittade på den relativa risken för vaping och drog slutsatsen att den “bedömdes att bara ha 4%” kontra risken för att röka cigaretter. Denna siffra har granskats årligen och stämmer fortfarande.

Svensk e-juice

Tillverkare av e-juice har fullkomligt exploderat de senaste åren. Nu är det inte bara storföretagen som har ett grepp om marknaden utan även mindre bolag oftast bestående av entusiaster tar sig fram.

I Sverige har vi fått en ganska stor skara tillverkare som lägger ner själ och hjärta för att ta fram mycket bra produkter och det märks även på slutresultatet.

Speciella lagar för e-juice i Sverige

2018 så gick TPD lagen igenom i hela Europa. Nya regler tillkom som att e-juice med nikotin fick endast säljas i små flaskor och högsta nikotinstyrka fick vara 20mg samt att en åldersgräns på 18 år infördes. Det sistnämnda hade redan de flesta shoppar i Sverige reglerat själva genom att kontrollera alla ordrar som kom in.

Vi i branschen är generellt positiva till regleringar då det gör det säkrare för användaren men reglerna måste baseras på fakta och forskning och inte moralpanik som ibland kan infinna sig hos våra politiker.

Sen TPD infördes har vi även fått en ny nikotinskatt som infördes 2021 och innebär att all nikotin ska punktskattas. För nikotin upp till 14mg tillkommer en punkskatt på 20kr plus moms och upp till 20mg tillkommer det en skatt på 40kr plus moms.

Förutom nikotinskatten så måste även alla e-juicer registreras hos folkhälsomyndigheten där man även måste betala en ganska saftig avgift för att dom ska få säljas i landet. Detta har gjort att utbudet krympt markant då många tillverkare helt enkelt inte vill satsa på Sverige då det är förenat med för stora kostnader.

Vilken e-juice är bäst?

Vilken e-juice som är bäst är ganska omöjligt att säga. Smak är högst individuellt och det som jag tycker smakar fantastiskt kanske inte du alls tycker om. Man får helt enkelt pröva sig fram. Enklast är att man provar någon e-juice från de olika kategoreierna såsom frukt, godis, krämiga eller e-juicer med mycket mentol och därefter kanske gå djupare in på någon speciell smakpalett.

Men generellt är det fruktsmaker som kunderna oftast fattar mest tycke för, gärna blandade frukter och kanske med lite mentol i.

E-juice med smak av energy drink

Som nämnt ovan är det generellt fruksmaker som kunderna fattar mest tycke för. Dock är det en viss smak som i och för sig också är en fruksmak men inspirerad av ett visst energidrycksmärke. Och det kanske inte är så konstigt att just denna smak skulle fånga intresset hos många användare då försäljningen av energidrycker över lag fullkomligt exploderat de senaste 10 åren.

Denna e-juice ger såklart inte samma uppiggande effekter som drycken men smaken är exakt densamma.

Därför har de flesta tillverkare gjort sin egen version av energidryck då dom förstått att det är poppis hos kunderna. Några av de mest populär märkena är:

 • Bull från Fizzy
 • Red Wing från Seriously Soda
 • Red Rage från Nasty Modmate

Vad är E-juice med cooling?

Enkelt förklarat är det den kylande effekten du får vid in och ut andning när du puffar din e-juice. Men det finns tre sorters cooling som alla skiljer sig åt lite grann.

 • Mentol är den huvudsakliga typen av cooling som folk tänker på när det kommer till e-juice. Den har en mintaktig smak och känns lite kall vid in- och utandning, men inte för dramatisk.
 • Koolada skiljer sig från mentol genom att den inte har en smak, den är bara kall. Den kalla känslan av Koolada känns på baksidan av halsen snarare än i munnen. Vissa människor rapporterar att de får en lätt kemisk smak, men de flesta gör det inte.
 • WS-23 är mer lik Koolada än mentol. Den har ingen smak och skapar en kall känsla både bak i halsen och i munnen. När man jämför WS-23 med Koolada, orsakar det mindre dämpning av smaker och kan användas effektivt för att förvandla frukter till frysta versioner.

Nikotinfri e-juice

Alla e-juicer går såklart att få helt nikotinfria. Tillverkare som säljer 10ml flaskor har alltid nikotinfri som alternativ, och köper du en större flaska e-juice även kallad shortfill så kommer den alltid vara nikotinfri.

Shortfills är framtagna pga TPD reglerna med att man endast får sälja e-juice med nikotin i 10ml flaskor. En shortfill har alltid utrymme i flaskan för att kunna tillsätta nikotin så man på det sättet kan få en e-juice med nikotin. Standard brukar vara att e-juicen kommer då få en total nikotinhalt på 3mg.

Något som är glädjande är att på senare år så är det fler och fler som väljer att vejpa helt nikotinfritt, och det är ju lite det som är poängen med just e-cigaretter att man ska bli kvitt sitt nikotinberoende. Vi rekommenderar alltid att man ska välja nikotinfritt i den mån det går.

E-juice med nicsalt

Det finns två olika sorters nikotin för e-juicer, vanligt nikotin och nikotinsalt (nicsalt). om man väljer en e-juice med en lägre nikotinhalt så är det vanligtvis vanligt nikotin man har i dom, men om man vill ha en högre nikotinhalt oftast +10mg så är nicsalt att föredra.

Anledningen till detta är att om du använder vanligt nikotin i en högre halt så kan det bli väldigt starkt i halsen och skapa obehag. Nikotinsaltet skiljer sig där då du inte kommer känna detta obehag, nikotinsaltet går även snabbare ut i blodet än vanlig nikotin.

Nicsalt har fått ett uppsving under senare år tack vare disposables och podkitten som är väldigt populära för tillfället.

Dessa högre nikotinhalter kan vara bra för en person som precis ska sluta röka och har varit storrökare under många år, men vi rekommenderar att man succesivt trappar ner på nikotinet så man till slut kommer på en låg nivå och helst av allt kör helt nikotinfritt.

E-juice vs cartridges

Detta kan låta som en konstig frågeställning då båda innehåller e-juice. Men som nybörjare är det inte så lätt att veta vad som skiljer dem åt då cartridges oftast bara benämns som just cartridges.

Cartridges eller förfyllda poddar som det också kallas är en pod som redan är fylld med e-juice och som inte går att fylla på, när podden är slut så slänger man den och tar en ny.

Dessa poddar ska användas till en specifik vapepenna och är ett bra alternativ om man vill slippa fylla på sin pod/tank. För just detta kan vara en tröskel hos många att hålla på med och just därför har disposables och cartridges vunnit mark under senaste åren.

Hur fyller man på e-juice?

Också en fråga som är självklar för den vane användaren men såklart helt relevant för nybörjaren. Alla tankar/poddar ser olika ut i utformningen och fylls därför på på olika sätt.

På moderna tankar så fyller man oftast på uppifrån, och det kan vara genom att snurra toppdelen åt sidan eller avlägsna munstycket. Äldre tankar är det inte ovanligt att man fyller på underifrån, detta är inte en lika behändig metod så att köpa en tank med toppfyllning är att rekommendera.

Poddar är ganska jämnt fördelat på att fylla på underifrån och uppifrån. Det är inte lika krångligt med att fylla på en pod underifrån som det kan vara med en tank. Oftast är det bara ett hål med en gummiplopp som lock där du sprutar in e-juicen, du behöver alltså inte ta bort coilen eller liknande vi påfyllning.

I alla paket så finns det en bruksanvisning som utförligt visar hur man ska gå till väga annars är Youtube en fantastisk källa till kunskap. Självklart kan man alltid även kontakta oss på vår supportmail så hjälper vi till att guida.

Hur blandar man e-juice?

Många användare sneglar efter ett tag på att blanda sin egen e-juice. Fullt förståeligt då detta är en ganska rolig och kreativ process som även gör plånboken glad. Det går att spara ganska mycket pengar på att blanda sin egen e-juice jämfört med att köpa färdigtillverkad.

Det man behöver för att blanda sin egen e-juice är:

 • Flaskor att blanda och förvara i
 • Mätinstrument, antingen våg eller sprutor
 • Smakkoncentrat
 • Basvätska (VG/PG)

När du väl är redo att börja blanda så kan det vara bra att ha ett hum om hur mycket man ska ha av varje vätska. Till din hjälp så finns det otaliga sidor online med recept och kalkylatorer som räknar ut den exakta mängden du ska ha i receptet.

Vi rekommenderar att man börjar så, sen när man blivit lite varm i kläderna så kan man börja experimentera själv med smaker och mängd.