Publicerad den

VG vs. PG i e-juice: Allt du behöver veta!

Vg Vs Pg

Standardkomponenter i e-juice

 • Nikotin (beroendeframkallande, giftigt i höga doser men det är en valfri komponent)
 • FDA godkända smakämnen/sötningsmedel/färgämnen (inte beroendeframkallande, extremt små mängder)
 • USP-klassad vegetabilisk glycerin (inte beroendeframkallande, VG)
 • USP-klassad propylenglykol (inte beroendeframkallande, PG)

De två sista komponenterna kommer, i någon proportion, utgöra huvuddelen av din e-juice.

Beroende på förhållandet mellan dessa två komponenter kommer du att uppleva en annorlunda vapingupplevelse med de olika blandningarna.

Olika blandningsförhållanden kommer också påverka livslängden på din coil/pod, fungera bättre med olika enheter och så vidare.

Du kommer också hitta e-juicer som innehåller nästan 100% av antingen den ena eller den andra, det är väsentligt att du förstår dessa komponenter, deras tillämpningar och vad de bidrar med till din vapingupplevelse, deras effekt på din enhet och självklart deras potentiella biverkningar.

Propylenglykol (Molekylär formel – C3H8O2)

PG – Propylenglykol är en syntetisk, organisk vätska. Den är lättflytande, färglös, luktfri och har en mycket svag söt smak.

Eftersom det är ett fuktighetsbevarande medel, emulgeringsmedel, konserveringsmedel och lösningsmedel, tillsätts det till en rad produkter som mat och tobak, mediciner (topiska, orala, intravenösa) som bas och för att förhindra uttorkning.

Du kommer att hitta det i nästan varje produkt i ditt badrumsskåp och eventuellt även i ditt kök.

 • Det används som lösningsmedel i parfymer, det är den främsta komponenten i deodorantstickor.
 • Det används i säker frostskyddsmedel. Men det är inte ‘frostskyddsmedel’, som många har påstått tidigare.
 • Det har använts som ett fuktighetsbevarande medel och lösningsmedel i astmainhalatorer sedan 1950-talet, även om det i det fallet inte har upphettats och är mindre benäget att irritera.

Faktum är att dess tillämpningar är alltför många för att lista.

Hur PG skiljer sig från VG i vaping:

Konsistens och smak:

PG är tunnare och mindre söt. Faktum är att den knappt kommer att bidra med någon sötma till smaken av din e-juice.

Eftersom den är tunnare kräver den mindre steeping, den håller partiklar (smak/färg) i suspension lättare och är ett effektivare lösningsmedel.

Detta är anledningen till att hemmablandare ibland kan tillsätta en liten mängd PG, även om de föredrar en vape med hög VG.

Hårdvara och olika vapestilar:

På grund av dess konsistens kommer den inte att vara lika hård mot dina coils och är definitivt mer lämplig för lågeffektssystem som vanliga podsystem eller enklare modeller.

Men eftersom den är mindre söt än VG tillsätter tillverkare ofta sötningsmedel till en e-juice med hög PG-halt, så var medveten om det.

Standard clearomizers och även mer avancerade tankar av typen mouth to lung kommer att prestera bättre med en lika eller högre PG-halt.

Dessa e-cigarettankar är generellt ‘plus-ohm’ enheter, vilket innebär att coilresistansen kommer att vara över 1,0 ohm. Om du försöker använda en hög PG e-juice med en sub-ohm tank kan du märka att du får mycket läckage.

Det beror på både att PG har en tunnare konsistens och de större coilsen på sub-ohm-tanken pumpar in e-juicen för snabbt.

Rekommenderad PG/VG-förhållande för MTL

 • PG50/VG50 – Detta är frn vanligaste blandningen på alla 10ml niscalt och freebase e-juicer. Detta kommer att producera bra smak och anständig ångproduktion.
 • PG 40/VG 60 – Detta är också en populär blandning för MTL men finns inte många 10ml e-juicer med den blandningen. Kolla in våra MBV Custom Shortfills, där kan du själv anpassa PG/VG, nikotin och volym efter dina egna preferencer.

Throat hitten man får av PG kan vara fördelaktiga för cigarettrökare för att återskapa den känslan. Ångan som den producerar försvinner mycket snabbare än VG, nästan omedelbart, därför är lungkänslan mycket mindre rik och tillfredsställande och ångproduktionen betydligt lägre.

Biverkningar och säkerhet:

Du hittar Propylene Glycol i nästan allt syntetiskt eller bearbetat ätbart i ditt hem och även om det anses vara säkert av FDA finns det vissa oro för användare.

Medan det är osannolikt att du kommer att vara allergisk kan du fortfarande vara känslig eller intolerant mot PG och kan uppleva någon av en lång lista med effekter.

Fuktighetsbevarande medel

Medan ett fuktighetsbevarande medel förhindrar uttorkning i livsmedel och andra produkter, har det motsatta effekten när det inhaleras genom en ecigg.

Det drar ut vatten genom dina lungor, mun, salivkörtlar och överallt det passerar. Med andra ord är en del av ångan du ser när du andas ut din kropps egen fuktighet som följer med på grund av detta fuktighetsbevarande medel.

Det är helt säkert, förutsatt att du håller dig hydrerad genom att dricka extra  mycket vatten.

Allergen, lung- och generell irritationskälla

De som har en faktisk allergi mot PG kommer att uppleva en brännande, kliande, stickande eller utslag när PG kommer i kontakt med huden, så det är viktigt att du kontrollerar detta.

Biverkningar hos allergiker, känsliga eller intoleranta vejpare kommer att resultera i något av följande:

 • klåda
 • tinnitus
 • sveda i halsen, torrhet eller smärta (det som vissa betraktar som en gynnsam throat hit är faktiskt en mindre halsirritation)
 • hosta
 • sammandragning i bröstet (särskilt hos astmatiker)
 • utslag, nässelfeber, finnar
 • brännande/stickande ögon och näsa
 • Desinfektions- och antibakteriella egenskaper:

Med andra ord kan PG hjälpa dig att skydda dig mot infektioner i munnen, halsen, lungorna och bronkialvägarna, och det är helt ofarligt, förutsatt att du är tolerant.

Vegetabilisk glycerin (C3H8O3)

Syntes, utseende och alternativa användningsområden:

VG, Vegetable Glycerin, Vegetabilisk glycerin eller glycerol är en tjockflytande, färglös, luktfri vätska som har en söt smak och är helt ofarlig.

Det är en organisk oljederivat från växter (palm, kokosnöt, soja etc.) som utvinns genom hydrolys.

Du hittar den i många av samma tillämpningar som du skulle hitta PG. Eftersom den är växtbaserad och mindre giftig används den vanligare i hälsoprodukter och den är mycket säkrare.

 • Den är också ett fuktighetsbevarande medel och på grund av sin konsistens är den bättre lämpad för fuktgivande användningar som tvål och läppglans.
 • Dess egenskaper som fuktighetsbevarande medel gör att den också kan hjälpa till att leverera aktiva ingredienser, eftersom den håller vatten, vilket är det perfekta lösningsmedlet för hud eller intern absorption. Det är därför den används i oral och topisk gelkapslar och många lotioner.
 • Används som brännbehandling

Återigen är tillämpningarna alltför många för att räkna upp.

Hur det skiljer sig från PG i vaping:

Konsistens och smak

Det är en tjockare vätska och därför inte lika enkel som lösningsmedel, dock kan detta åtgärdas med hjälp av mognad (steeping).

Det är sötare i smaken och bidrar till njutningsfaktorn och innebär att tillverkaren inte nödvändigtvis behöver tillsätta konstgjorda sötningsmedel (en bra sak!).

Hårdvara och vapestilar:

Även om den är alltför tung för mindre coils med låg effekt, är den perfekt för sub-ohm med hög effekt.

VG är också ansvarig för en mer fyllig, krämig och tung ånga.

Om du använder en hög VG-juice, generellt 70VG+ med en mindre mouth to lung tank/pod, kan du uppleva att du får upprepade dry hits. Detta beror på att VG är en tjockare e-juice.

De mindre coilsen kan ha svårt att “wicka”. Det här är vaporspråk för hur effektivt bomull/coilen kan suga åt sig  sig e-juicen. Tänk på det som att köra vatten genom ett durkslag och sedan sirap. En passerar snabbare än den andra.

Så tänk på allt detta när du köper e-juice.

Rekommenderad PG/VG-förhållande för sub-ohm / direkt till lunga

 • PG 40/VG 60 – Detta förhållande har nämnts ovan för MTL-tankarna. Det kan också användas i sub-ohm-enheter. Även om vissa kanske föredrar att börja med nästa PG/VG-förhållande.
 • PG 30/VG 70 – Detta är ett av de vanligaste förhållandena för sub-ohmoch fungerar bra för att ge en jämn throat hit och tillfredsställande moln.
 • PG 20/VG 80 – Detta förhållande kommer att ge en superjämn vape med täta moln. Vejpare som använder coils med lägre resistans kan välja den här typen av förhållande för dess smidighet. Liksom PG 30/VG 70 är det också valet för vejpare med hög effekt.
 • PG 10/VG 90 & 100% VG – Dessa rekommenderas endast för coils som kan ta upp tjockare vätskor. Detta är också valet för vejpare med en PG-allergi.

Biverkningar och säkerhet:

Vegetabilisk glycerin eller glycerol är förmodligen den säkrare av de två vanliga baserna i din e-juice.

Den är helt ofarlig, naturligt framställd, hypoallergen, men se bara till att den är av USP-kvalitet, precis som din PG.

Fuktighetsbevarande medel:

Än en gång, ångan av vatten du ser vid utandning absorberas från din egen kropp av VG, så för allt i världen, se till att vara vätskefylld.

Eventuella negativa effekter såsom torr mun eller ont i halsen kommer att vara en direkt följd av uttorkningen som orsakas av VG:s fuktighetsbevarande egenskaper och kan enkelt undvikas genom att dricka vatten.