Publicerad den

8 orsaker till Vapers Tongue / vejptunga

8 Orsaker Till Vapers Tongue Vejptunga

Har det hänt att du vaknat en morgon och plötsligt smakade inte din vapejuice likadant? Du är säker på att det inte är flaskan eftersom du nyligen köpte den och utrustningen är ny. Hur förbryllande denna upplevelse än kan vara så är det något som de flesta vapers går igenom, och det kallas för vejptunga.

Vejptunga är ett tillstånd där du förlorar förmågan att känna smaken av din e-juice. Tillståndet inträffar plötsligt och utan förvarning och kan inträffa flera gånger. För vissa vejpare varar detta tillstånd bara en dag medan det hos andra kan sträcka sig till flera veckor.

De flesta vejpare beskriver upplevelsen som en känsla som känns som en tjock päls som blockerar förmågan att smaka. Men även om du inte kan smaka på din e-vätska, påverkar tillståndet inte produktionen av ånga eller absorptionen av nikotin.

Finns det något du kan göra åt din vejptunga, eller är du dömd att vejpa smaklösa e-juicer för alltid?

Vad händer när du har vejptunga?

I genomsnitt har den mänskliga tungan cirka 8 000 smaklökar på den högre sidan. Smaklökarna regenereras helt efter var tionde dag.

Smaklökarna kräver saliv för att smaksinnet ska fungera effektivt. Eftersom vaping kan göra att tungan blir trött och även har en tendens att orsaka muntorrhet, kan bristen på saliv påverka smaklökarnas prestanda och följaktligen påverka smaksinnet.

En torr mun är inte den enda boven bakom din oförmåga att smaka. Vejptunga kan också orsakas av långvarig exponering av samma lukt för luktsinnena.

Förmågan att lukta spelar en avgörande roll för att smaka. Faktum är att lukt utgör upp till 70% av den upplevda smaken. Det är en viktig komponent när man ska dechiffrera olika smaker med tanke på att smaklökarna bara kan urskilja fem primära smaker som är bitter, söt, sur, umami och salt.

Till skillnad från smaklökarna förlorar luktsinnet sin luktuppfattning ju längre det utsätts för en förening. Detta kan bidra till att du har vejptunga.

Om du röker och vejpar eller om du nyligen slutat röka kan du också få problem med ditt smaksinne. Rökning orsakar allvarliga skador på munhälsan och påverkar din förmåga att smaka och lukta.

När du väl slutar kan båda sinnena återhämta sig med tiden. Det finns dock ingen specifik tidslinje för hur snart de två kan återhämta sig helt, men ofta tar det ungefär en månad.

Orsaker till vejptunga

Med tanke på hur viktig förmågan att smaka är när man vejpar, undrar de flesta vejpare som upplever vejptunga för första gången om det finns något de kan göra för att förbättra tillståndet.

Lyckligtvis finns det några saker du kan prova som kan hjälpa till att bli av med din vejptunga och även minskar chansen att det händer igen.

Drick mycket vatten

Att hålla sig hydrerad är nyckeln till din hälsa och även i salivproduktionen. Om du är en vejpare är det viktigt att du ökar hur mycket vatten du dricker för att undvika torr mun och öka salivproduktionen.

Minska koffein och alkoholintag

Drycker som innehåller alkohol och koffein orsakar muntorrhet. De får dig att kissa oftare, vilket kräver avsevärda mängder vatten och kan orsaka uttorkning. Dessa drycker är mer benägna att orsaka vejptunga eller förvärra och förlänga tillståndet.

Om du upplever vejptunga, rekommenderas det starkt att du begränsar konsumtionen av alkohol eller koffeinhaltiga drycker för att förbättra tillståndet.

Prova orala hydreringsprodukter

När du lider av vejptunga är ditt första mål att få din mun hydrerad så snabbt som möjligt. Även om vatten hjälper, är det mer av en långsiktig lösning. Kortsiktiga lösningar inkluderar att ta produkter som Biotene som kommer att ge en tillfällig lindring av muntorrhet.

Det finns ett brett utbud av produkter du kan välja mellan. Vissa är sprayer, geler som du har över natten och även vissa typer av tandkräm. Produkter som innehåller Biotene är dessutom gjorda av PG och VG, som är samma ingredienser som finns i e-vätskor.

Rengör tungan

Låt inte dina smaklökar kvävas under matrester. Genom att hålla din tunga ren kan du maximera ytan och förbättra smaken. När du borstar tänderna, utelämna inte tungan.

Du kan också använda en tungskrapare om du vill ha inget mindre än utmärkta resultat – detta hjälper till att ta bort den där smutsfilmen som kan äventyra känsligheten hos dina smaklökar.

Sluta röka

När du slutar röka gör du inte bara dina smaklökar en tjänst utan också din allmänna hälsa. Rökning förstör din munhygien och påverkar allvarligt din förmåga att smaka. Om du precis har slutat röka, ge smaklökarna lite tid att återhämta sig helt, varefter ditt smaksinne kommer tillbaka.

Ta långa pauser mellan dina vapingsessioner

Vejptunga är särskilt vanlig bland kedjevejpare. Konstant vaping tar ut en vägtull på dina smaklökar och den långvariga exponeringen för luktsinne stör också luktsinnet.

Om du kämpar med dina smaklökar kan du förbättra detta genom att minska frekvensen av vaping. Ta längre pauser mellan du vejpar för att hjälpa din mun att återhämta sig.

Använder du nikotin kan du justera nikotinkoncentrationen uppåt för att förhindra sug från de längre pauserna. Detta kommer att ge dina smaklökar en välbehövlig vila.

Prova en annan juice

Ibland är allt ditt system behöver en paus från det gamla. Ny vapejuice kan ge din lukt och smakkänsla ett välbehövligt ryck som kommer att vitalisera dem och få dem att fungera ordentligt igen. När du väl vänder tillbaka till din vanliga vapejuice kommer du att märka att din smak är där åter.

Att prova en ny vapejuice hjälper till att bekämpa smaktrötthet och lätta upp saker och ting lite. Detta ger dig också den perfekta möjligheten att experimentera med nya smaker.

Bli smaklös ett tag

Det kanske inte låter lockande, men det är värt ett försök. Att satsa på smaklös e-juice är ett utmärkt sätt att ta en paus utan att faktiskt ta paus. Även om de är smaklösa, har dessa typer av e-vätskor en liten sötma så att du inte behöver ta itu med fullständig smaklöshet.

Detta tillvägagångssätt kommer att ge din mun, och lukt- och smaksinnet en chans att återhämta sig utan att beröva dig upplevelsen av vaping.

Tänk om det inte försvinner?

Det finns en liten chans att din vejptunga kanske inte försvinner även efter att ha provat alla ovanstående tips. Om så är fallet är det ett tecken på att det finns andra medicinska problem som kan påverka din förmåga att smaka.

Om problemet kvarstår är det bästa sättet att besöka en läkare för att få tester gjorda för att fastställa grundorsaken till problemet. Det finns andra tillstånd som depression, förkylningar, corona, allergier och ångest som också kan orsaka torr mun och äventyra din smakförmåga.

När det underliggande tillståndet är behandlat bör din förmåga att smaka komma tillbaka. Det är också möjligt att uppleva torr mun om du för närvarande är på medicin. Om så är fallet bör symtomen avta när du har avslutat medicineringen.