Publicerad den

8 orsaker till Vapers Tongue / vejptunga

Orsaker Till Vejptunga

Har det hänt att du vaknat en morgon och plötsligt upplevt att din e-juice inte smakar som den brukade? Du är säker på att det inte beror på flaskan, eftersom du nyligen köpte den och din utrustning är helt ny. Hur förbryllande denna upplevelse än kan vara, är det något som de flesta vejpare går igenom, och det kallas för “vejptunga.”

Vejptunga är ett tillstånd där du förlorar förmågan att känna smaken av din e-juice. Det inträffar plötsligt och utan förvarning och kan återkomma flera gånger. För vissa användare varar detta tillstånd bara en dag, medan det hos andra kan pågå i flera veckor.

De flesta användare beskriver upplevelsen som en känsla av att ha en tjock beläggning som blockerar förmågan att smaka. Men även om du inte kan uppleva smaken av din e-vätska, påverkar det inte produktionen av ånga eller absorptionen av nikotin.

Finns det något du kan göra åt din vejptunga, eller är du dömd att använda smaklösa e-juicer för alltid?

Vad händer när du har vejptunga?

I genomsnitt har människans tunga cirka 8 000 smaklökar på dess övre yta. Smaklökarna regenereras fullständigt var tionde dag.

För att smaksinnet ska fungera effektivt kräver smaklökarna saliv. Eftersom vaping kan göra tungan trött och leda till muntorrhet, kan bristen på saliv påverka smaklökarnas prestanda och därigenom smaksinnet.

En torr mun är dock inte den enda orsaken till ditt nedsatta smaksinne. Vejptunga kan även utlösas av långvarig exponering för samma doftämnen som påverkar luktsinnet.

Luktsinnet spelar en avgörande roll i smakupplevelsen. Faktum är att lukten bidrar till upp till 70% av den upplevda smaken. Det är en viktig faktor när det gäller att urskilja olika smaker, särskilt med tanke på att smaklökarna bara kan skilja på fem primära smaker: bitter, söt, sur, umami och salt.

Till skillnad från smaklökarna förlorar luktsinnet sin känslighet när det utsätts för en och samma lukt under en längre tid. Detta kan också bidra till att du upplever vejptunga.

Om du både röker och använder vape, eller om du har nyligen slutat röka, kan ditt smaksinne vara i fara. Rökning skadar allvarligt munhälsan och påverkar förmågan att smaka och känna lukter.

När du väl slutar röka kan både smak- och luktsinnet återhämta sig med tiden. Det finns dock ingen exakt tidsram för hur snabbt båda sinnena återhämtar sig helt, men vanligtvis tar det ungefär en månad.

Orsaker till vejptunga

Med tanke på hur viktig förmågan att smaka är när man vejpar, undrar de flesta användare som upplever vejptunga för första gången om det finns något de kan göra för att förbättra tillståndet.

Lyckligtvis finns det några saker du kan prova som kan hjälpa till att bli av med din vejptunga och även minskar chansen att det händer igen.

Drick mycket vatten

Att hålla sig hydrerad är nyckeln till din hälsa och även i salivproduktionen. Om du är en vejpare är det viktigt att du ökar hur mycket vatten du dricker för att undvika torr mun och öka salivproduktionen.

Minska koffein och alkoholintag

Drycker som innehåller alkohol och koffein orsakar muntorrhet. De får dig att kissa oftare, vilket kräver avsevärda mängder vatten och kan orsaka uttorkning. Dessa drycker är mer benägna att orsaka vejptunga eller förvärra och förlänga tillståndet.

Prova orala hydreringsprodukter

När du lider av vejptunga är ditt första mål att få din mun hydrerad så snabbt som möjligt. Även om vatten hjälper, är det mer av en långsiktig lösning. Kortsiktiga lösningar inkluderar att ta produkter som Biotene som kommer att ge en tillfällig lindring av muntorrhet.

Det finns ett brett utbud av produkter du kan välja mellan. Vissa är sprayer, geler som du har över natten och även vissa typer av tandkräm. Produkter som innehåller Biotene är dessutom gjorda av PG och VG, som är samma ingredienser som finns i e-vätskor.

Rengör tungan

Låt inte dina smaklökar kvävas under matrester. Genom att hålla din tunga ren kan du maximera ytan och förbättra smaken. När du borstar tänderna, utelämna inte tungan.

Du kan också överväga att använda en tungskrapa om du strävar efter inget annat än utmärkta resultat. Detta hjälper till att avlägsna den filmbeläggning som kan påverka känsligheten hos dina smaklökar.

Sluta röka

När du slutar röka gör du inte bara dina smaklökar en tjänst utan också din allmänna hälsa. Rökning förstör din munhygien och påverkar allvarligt din förmåga att smaka. Om du precis har slutat röka, ge smaklökarna lite tid att återhämta sig helt, varefter ditt smaksinne kommer tillbaka.

Ta långa pauser mellan dina vapingsessioner

Vejptunga är särskilt vanligt bland de som vejpar regelbundet. Kontinuerlig vejping sliter på dina smaklökar, och den långvariga exponeringen för dofter påverkar också luktsinnet.

Om du upplever svårigheter med dina smaklökar kan du förbättra situationen genom att minska vaping-frekvensen. Ta längre pauser mellan vaping-sessionerna för att hjälpa din mun att återhämta sig.

Om du använder nikotin kan du överväga att öka nikotinkoncentrationen under de längre pauserna för att motverka cravings. Detta kommer att ge dina smaklökar den välbehövliga vila de behöver.

Prova en annan juice

Ibland är allt ditt system behöver en paus från det gamla. Ny e-juice kan ge din lukt och smakkänsla ett välbehövligt ryck som kommer att vitalisera dem och få dem att fungera ordentligt igen. När du väl vänder tillbaka till din vanliga e-juice kommer du att märka att din smak är där åter.

Att prova en ny e-juice hjälper till att bekämpa smaktrötthet och lätta upp saker och ting lite. Detta ger dig också den perfekta möjligheten att experimentera med nya smaker.

Bli smaklös ett tag

Det kanske inte låter lockande, men det är värt ett försök. Att satsa på smaklös e-juice är ett utmärkt sätt att ta en paus utan att faktiskt ta paus. Även om de är smaklösa, har dessa typer av e-vätskor en liten sötma så att du inte behöver ta itu med fullständig smaklöshet.

Detta tillvägagångssätt kommer att ge din mun, och lukt- och smaksinnet en chans att återhämta sig utan att beröva dig upplevelsen av vaping.

Tänk om det inte försvinner?

Det finns en liten chans att din vejptunga kanske inte försvinner även efter att ha provat alla ovanstående tips. Om så är fallet är det ett tecken på att det finns andra medicinska problem som kan påverka din förmåga att smaka.

Om problemet kvarstår är det bästa sättet att besöka en läkare för att få tester gjorda för att fastställa grundorsaken till problemet. Det finns andra tillstånd som depression, förkylningar, corona, allergier och ångest som också kan orsaka torr mun och äventyra din smakförmåga.

När det underliggande tillståndet är behandlat bör din förmåga att smaka komma tillbaka. Det är också möjligt att uppleva torr mun om du för närvarande är på medicin. Om så är fallet bör symtomen avta när du har avslutat medicineringen.