Publicerad den

Varför smakar min e-cigg bränt?

Varför smakar min e-cigg bränt?

Ingenting sätter en så usel start på dagen som att plocka upp sin cigg och ta ett bloss bara för att inse att smaken inte är densamma. Smaken av din vapejuice är borta! Allt du har kvar är en bitter, kolsmak som plågar dina smaklökar.

Det finns flera skäl som leder till denna obehagliga upplevelse.

Anledningar till att din e-cigg smakar bränt

1. Kedjerökning (eller mer korrekt kedjevaping)

Det finns två huvudsakliga bovar bakom att coilen bränns snabbt. Kedjevaping är när man tar flera bloss i rad utan att ta pauser. Det är vanligare än man kan förvänta sig, särskilt bland nybörjare.

Kedjevaping ger inte bomullen tid att absorbera e-juicen och som ett resultat torkar bomullen ut och bränns. Detta är ett garanterat sätt att ge din coil en för tidig död. Lyckligtvis behöver du inte vara bunden till denna vana. Med några ändringar i din rutin kan du förbättra din vapingupplevelse och livslängden på din coil.

Hur man slutar kedjevejpa

Helst bör det gå cirka 30 sekunder mellan blossen för att ge bomullen tid att suga upp tillräckligt med e-juice innan du trycker på avfyrningsknappen. De 30 sekunderna kan tyckas försumbara men för vissa användare, särskilt de som rökte mycket innan, är det vanligtvis svårt att vänta.

För de som var storrökare förut kan kedjevapingen vara ett sätt att kompensera för en nikotinbrist. Om så är fallet skulle en enkel lösning vara att välja en e-juice med högre nikotinhalt. Om du får en bättre nikotinträff på ditt första bloss kommer du inte att ha svårt att vänta på nästa.

2. Prima coilen före användning

Den näst vanligaste orsaken till den brända smaken är att använda en coil som inte är primad. Om du känner att en helt ny coil får en bränd smak efter ett eller två bloss, kan detta högst troligt vara anledningen. Det kan vara irriterande och du kanske till och med tror att du köpt på dig en dålig flaska e-juice eller att din coil är sönder.

Allt du behöver göra är att grunda coilen. Börja med att kontrollera att du har rätt coil till din e-cigarett och kontrollera vilken watt den ska köras på. Droppa e-juice på coilen ovanifrån och genom hålen på sidan så bomullen blir fuktig. Kontrollera så O-ringarna på coilen sitter som dom ska och inte har glidit ner eller sitter snett, skruva sedan i coilen, se till så den blir rätt iskruvad och inte hamnar snett.

När du sedan fyller tanken med e-juice så låt den vila en stund. Det finns ingen bestämd tid för hur länge man ska låt coilen vila och suga upp så mycket e-juice som möjligt men låt den i alla fall stå i femton minuter

3. Vaping med hög effekt

En av de viktigaste sakerna att göra innan du tar ett bloss på din e-cigarett är att kontrollera vilken watt coilen ska köras på och vilken watt som är inställd på din e-cigg. När du överskrider den önskade wattinställningen bränns coilen lätt.

Även för enheter med variabel volt eller watt, måste du hålla det på ett genomsnitt. Ibland kanske det är lockande att prova en högre inställning men för din coils skull så håll dig inom medeltemperaturområdet.

4. E-juicen börjar ta slut

Du kommer att bli förvånad över hur många som glömmer att kontrollera hur mycket e-juice som är kvar i tanken. Vissa vejpare gillar att mjölka sina tankar till sista droppen. Även om det är ett bra sätt att maximera varje droppe av din e-juice så tar det hårt på coilen. Bomullen lämnas utan tillräckligt med e-juice för att absorbera och du kommer då känna den brända smaken.

5. Val av e-juice

Sorter som har en hög VG-halt och de e-juicer med hög sockerhalt är ofta skyldiga till coils som bränns snabbt.

VG är tjockflytande. Det är svårare för bomullen att suga upp vilket gör att enklare modeller och sådana avsedda för MTL snabbt bränner coilen. Det händer också att e-juicer med högre VG-halt lätt bränns eftersom de har en högre sockerkoncentration.

Du kan prova att välja e-juicer som har en lägre VG-halt. Allt under 70 % bör ge dig en trevlig upplevelse utan att få coilen att ge upp alldeles för tidigt.

 

Det här är några av anledningarna till att din vapingupplevelse kanske inte är lika bra som den var igår. Det kan vara någon av dessa anledningar. Om du måste felsöka, börja med de enklaste anledningarna som nivån på e-juice och jobba dig sen neråt.